Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Keputusan saringan covid

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: Januari 12, 2021 6:56 AM

Sulit 52 hari

Sy ingin bertanya, sudah 24jam tp saya masih belum menerima sebarang panggilan dari KK tentang keputusan saringan saya. Beliau memberitahu hanya dalam tempoh 24jam untuk mendapat keputusan. Adakah saya perlu hubungi KK atau ada saluran lain untuk saya semak?

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 52 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang dihadapi. Untuk makluman pihak anda, keputusan swab selalunya mengambil masa dalam 24-48 jam. Akan tetapi, tempoh ini boleh menjadi lebih lama sekiranya ramai yang menjalani ujian tersebut.

Anda juga boleh merujuk doktor KKM dengan klik Tanya Doktor Pakar KKM di laman sesawang Kementerian Kesihatan Malaysia (COVID-19 Portal) untuk bertanyakan isu COVID-19 bermula dari jam 8.30 am hingga 5.00 pm.

Di kesempatan ini juga saya ingin mengingatkan anda untuk tinggal di rumah seperti yang diarahkan oleh pihak berkuasa dan hanya keluar sekiranya perlu. Dengan kerjasama semua pihak, saya berharap wabak ini dapat dibendung sebelum ianya bertukar menjadi lebih parah. Terima kasih

Tingkatkan ketahanan sistem imun tubuh dengan mengambil makanan seimbang dan berkhasiat.

Dikemaskini pada: Tue Jan 12 2021 06:56:41 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Penyakit Berjangkit tentang jangkitan coronavirus secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80