Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Ketulan di dalam badan

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Mei 29, 2020 12:34 AM

Sulit 44 hari

Saya gadis berusia 19 tahun,telah menjalani operation appendiks lebih kurang sebulan yg lepas, luka dah kering tapi saya perasan ada macam benjolan di bahagian dalam pada sebelah kanan puka tersebut. Ketulan tak nmpk benjol dari luar. Tak sakit apabila ditekan. Berbahayakah benjolan ini? Dan apa yg perlu saya lakukan?

Dr Ramzdhan 43 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami.

Berdasarkan keterangan yang anda berikan, maklumat yang diberikan tidak mencukupi bagi memberikan jawapan yang dikehendaki. Terdapat pelbagai soalan mengenai sejarah kesihatan anda yang perlu ditanyakan serta pemeriksaan fizikal perlu dilakukan bagi memberikan diagnosis kepada masalah seperti ini.

Oleh itu, anda disarankan untuk merujuk masalah ini dengan lebih lanjut kerana maklumat tambahan serta pemeriksaan adalah diperlukan sebelum kesimpulan dan rawatan dapat diberikan. Anda boleh klik pada link (DoctorOnCall) ataupun pada link (DoctorOnCallEPharma) untuk bercakap dengan pihak kami atau farmasi kami secara atas talian. Privasi anda akan kami jaga. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Fri May 29 2020 00:34:52 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Sulit
Short term memory dan kemurungan Saya wanita berusia 20an. Saya seringkali terlupa apa yang saya nak buat, apa yang saya nak cakap . Tiap kali saya jadi keliru dengan apa yang saya buat. Saya selalu eksiden dan pernah dirujuk … Baca lagi...
29 jam
Sulit
Serpihan gigi terkeluar dari gigi asal Hai Dr, gigi saya plng blkng mcm berlaku serpihan gigi kecil terkeluar. Apakah rawatan yg perlu dilakukan ya? Saya rasa ianya gigi kekal. Sebahagian gig tu terkeluar menjadi serpihan Sebahagian … Baca lagi...
3 jam
shikindk0
Jerawat Prone Acne Skin Hello doc, im sorry for dm-ing you but i really want to know the solution about my case. I’ve been taking doxycycline before for a month and actually need to see doctor for more rawatan lanjutan teta… Baca lagi...
2 jam
Sulit
Badan goyang ketika berdiri lama Assalam… Saya berumur 34thn… Masalah saya bila berdiri tegak rasa badan tak stabil Dan rasa nak pitam… Kepala rasa berat Dan tak selesai… Makan pun skrang kalo kunyah rasa sakit naik dari tengah… Baca lagi...
2 hari
Sulit
Jerawat Acne Prone Skin Hello doc, im sorry for dm-ing you but i really want to know the solution about my case. I’ve been taking doxycycline before for a month and actually need to see doctor for more rawatan lanjuta… Baca lagi...
2 jam
Tuntut RM300 Ujian COVID-19 >
Tanya Doktor Percuma Hadiah Tunai RM30 eFarmasi