Perlu Bantuan?

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Kontak Rapat dan Keluarga kepada Kontak Rapat

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: November 15, 2020 12:26 PM

Sulit 2 bulan

Salam sejahtera, Dr.

Salah seorang rakan sekerja suami saya telah disahkan positif dalam ujian saringan Covid-19 pada 13hb November (Jumaat). Memandangkan suami saya dan beberapa orang rakan sekerja yang lain telah berurusan dengannya melebihi 15 minit dan dalam linkungan kurang dari 1 meter, mereka telah diarahkan oleh pihak atasan syarikat untuk mengambil ujian saringan dengan kadar segera di pusat kesihatan swasta. Keputusan ujian saringan adalah negatif untuk suami saya dan beberapa orang rakan sekerja yang lain.

Namun demikian, hari ini, rakan sekerja suami saya yang lain telah dihubungi oleh Pejabat Kesihatan Daerah Petaling untuk mendapatkan surat kuarantin (14 hari) dan gelang merah jambu. Selain itu, mereka dinasihati untuk menjalani ujian saringan yang kedua pada 25hb November. Namun demikian, suami saya tidak terima apa-apa panggilan dari Pejabat Kesihatan Sepang. Menurut HR syarikat, nama suami saya telah diberi kepada KKM sebagai kontak rapat.

Soalan pertama, adakah suami saya perlu menjalankan kuarantin selama 14 hari dan perlu menjalani ujian saringan kedua pada 25hb November seperti rakan sekerja yang lain?

Soalan kedua, adakah sakit kepala merupakan salah satu simptom Covid-19? Sekiranya suami saya tidak mempunyai simptom seperti demam, batuk, selesema, sakit tekak, hilang bau/rasa dan lain-lain, tetapi berasa sakit kepala. Saya selaku ahli keluarga dan tinggal serumah dengannya, sepatutnya memberi panadol kepadanya atau merujuk kepada dr?

Soalan ketiga, saya mempunyai temu janji dengan doktor gigi pada 20hb November. Memandangkan suami saya telah menjadi kontak rapat dan saya tinggal serumah dengannya, adakah saya dibenarkan untuk mendapatkan rawatan (semasa tempoh kuarantin suami saya)?

Sekian, terima kasih.

Dr Sashini Seeni 2 bulan
General Practitioner

Hai! Selamat sejahtera dan terima kasih kerana mengajukan soalan kepada pihak kami.

Umum mengetahui bahawa saat ini seluruh dunia dilanda wabak coronavirus. Oleh itu, kami memahami kebimbangan anda.

Sebagai makluman awal, gejala yang dialami oleh seseorang individu ke individu yang lain adalah berbeza. Tiada corak tetap yang boleh menunjukkan bahawa gejala yang dialami pasti disebabkan oleh COVID-19. Menurut WHO, simptom-simptom COVID-19 yang lebih lazim dilaporkan ialah:

Walaubagaimanapun, sukar untuk menentukan adakah ianya jangkitan covid atau masalah lain yang boleh menyebabkan gejala sama seperti yang tertera dengan hanya menilai simptom sahaja. Oleh itu, penilaian risiko hendaklah dilakukan bagi membantu pakar perubatan membuat keputusan.

Berkenaan persoalan anda, sekiranya ujian saringan yang telah dilakukan di pusat kesihatan swasta tersebut sesuai dengan piawaian atau kriteria yang dikehendaki oleh pihak pejabat kesihatan, ini bermakna keputusan negatif itu diterima. Tidak perlu untuk kuarantin dan ujian ulang sekiranya terbukti negatif, namun sekiranya suami anda ragu-ragu dan mengalami simptom sakit kepala seperti diatas, sebaiknya memberi aduan simptom tersebut kepada doktor jika dengan pemberian panadol, gejala tidak membaik. Maka, ujian saringan sekali lagi mungkin akan disyorkan oleh doktor yang memeriksa. Tidak kurang juga, anda dinasihatkan untuk kurangkan pergerakan keluar rumah, hanya keluar sekiranya perlu atau kecemasan sahaja dalam waktu menunggu kepastian status suami anda.

Justeru, anda digalakkan agar melakukan ujian penilaian risiko COVID-19 untuk menilai status kesihatan anda berkenaan dengan wabak ini.

Melalui ujian ini anda akan dikelaskan kepada beberapa kategori dan ikuti nasihat yang tertera di penghujung kuiz untuk langkah seterusnya. Langkah ini adalah bagi mengurangkan kesesakan di hospital serta mengelakkan anda untuk keluar dari rumah tanpa alasan yang kukuh.

DI samping itu, sentiasalah melakukan langkah pencegahan berdasarkan garis panduan yang telah dikeluarkan oleh Bahagian Kawalan Penyakit Malaysia seperti berikut:

 • Mencuci tangan dengan sabun dan air.
 • Elakkan daripada menyentuh mata, hidung atau mulut dengan tangan yang tidak dicuci.
 • Jauhi daripada orang yang sakit terutamanya yang menunjukkan simptom jangkitan Coronavirus
 • Elakkan daripada mengunjung kawasan tumpuan ramai orang
 • Elakkan daripada memakan daging mentah atau yang tidak dimasak dengan sempurna
 • Pastikan mulut serta hidung ditutup dengan tisu ketika batuk atau bersin dan buang tisu ke tong sampah
 • Cuci permukaan objek atau barangan secara berkala.

Sila menghubungi klinik atau hospital yang terdekat sekiranya terdapat gejala seperti yang berikut:

 • Muntah atau pitam
 • Berpeluh yang tidak terhenti
 • Gejala bertambah berat
 • Gejala yang anda alami berterusan melebihi waktu kuarantin

Untuk makluman anda, kami turut menyediakan perkhidmatan screening COVID 19, sila klik link ( Screening COVID ). Tambahan lagi, anda boleh berhubung dengan doktor kami secara langsung diatas talian menggunakan link yang berikut. ( DoctorOnCall ). Terima kasih.

Tingkatkan ketahanan sistem imun tubuh dengan mengambil makanan seimbang dan berkhasiat.

Dikemaskini pada: Sun Nov 15 2020 12:26:06 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Penyakit Berjangkit tentang jangkitan coronavirus secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Sulit
Badan sakit , tekak tak selesa Saya berumur 20 , sejak 3 hari ni , saya rasa badan saya sakit ii , dan tekak saya rasa tak selesa , saya tak pasti dengan penyakit saya , saya amat risau dengan sakit yang melanda sekarang sepe… Baca lagi...
19 jam
Sulit
Selepas kuarantin 10 hari di hospital & 4 hari di rumah , perlukah swab test untuk kepastian? Abang saya disahkan positif covid19 dan telah menjalani kuarantin 10 hari di hospital dan 4 hari di rumah . Semasa keluar dari hospital tidak melakukan swab test untuk kali ke 2 tetapi hanya dis… Baca lagi...
2 hari
Sulit
Masalah kurang deria bau dan rasa, Saya lelaki bernama asri, 5 hari yang lepas saya mengalami demam selama dua hari dan suhu tidak begitu tinggi dan lesu badan, selepas sembuh demam, saya mengalami kurang deria bau dan rasa, hany… Baca lagi...
35 jam
Sulit
Selsema 2 3 hari. Sesak nafas juga Assalamualaikum doc. Sy nk tnya 2 3 hari ni sy selsema tp badan tkde la rasa panas mana. Cuma keletihan sesak nafas ad kahak tp tk batuk sakit kepala. Sy skrg mengandung 31minggu… tkde pula sy d… Baca lagi...
2 hari
Sulit
Pemikiran saya tentang covid-19 doctor saya nak tanya kerana saya curious. contour saya bagi situasi, org yg memakai gelang pink pergi membeli makanan di gerai tepi jalan dan owner tersebut tidak perasan bahawa dia memakai gel… Baca lagi...
2 hari