Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Kulit lengan rasa bisa tetapi tidak gatal

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: September 20, 2020 2:18 AM

Sulit 30 hari

lengan saya seperti panau yang teruk tapi tak gatal. rasa bisa. adakah ianya masalah kulit?

Dr Sri Viknarajan 30 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang dituju.

Berdasarkan maklumat yang diberikan, kami tidak boleh membuat apa apa rumusan kerana maklumat yang diberikan adalah terhad. Maklumat kesihatan anda rasa bisa di lengan tidak mencukupi.

Secara amnya, terdapat beberapa perkara yang anda boleh lakukan untuk menangani masalah penyakit kulit:

  • Jaga kebersihan diri secara am. Kerap mandi dan juga gunakan sabun yang sesuai dengan kulit anda
  • Elakkan daripada pemakanan yang diproses
  • Banyakkan makan makanan seperti sayur dan buah-buahan

Dapatkan kulit yang sihat dengan penjagaan kulit yang betul.

Walaubagaimanapun, kami sarankan anda berjumpa dengan doktor anda mengenai masalah kulit ini kerana mereka dapat membuat siasatan visual yang lebih tepat mengenai masalah anda demi mendapatkan rawatan yang sesuai.
Untuk info lanjut, anda boleh klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Terima kasih.

Inginkan nasihat perubatan untuk masalah kulit? Dapatkanlah nasihat doktor pakar kulit (dermatologist).

Dikemaskini pada: Sun Sep 20 2020 02:18:58 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.87
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Kulit tentang penyakit kulit secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Benjolan di bahagian telinga . benjolan di deon tragus sya wanita umur 20 . sya nak tanya kenapa ada benjolan dekat telinga sya . benjolan dekat depan tragus . sya tak tau daa berapa lama . sya baru perasan harinieh . sya nak tau apa punca terjadi m… Baca lagi...
24 hari
Sulit
Tangan biji2 merah pada tangan Saya lelaki 19 tahun dan dapati tapi ada 1 biji merah macam 0.2 or 0.3… n 3 biji yg kecil2 sgt… tpi permukaan merah tu tgh2 ada nampak putih . .ada ker ini sifilis? Sebab bru 4 biji jr… ada ker … Baca lagi...
25 jam
Sulit
Gatal kulit berwarna merah berlarutan selama setahun Salam sejahtera doktor. Pertanyaan untuk masalah yang dihidapi oleh mak saya yg berumur 57 tahun. Beliau mempunyai masalah gatal pada kulit. Gatal tersebut berwarna merah. Gatal ni telah berlaru… Baca lagi...
15 hari
Sulit
Kawasan sekitar mulut menjadi hitam Salam. Saya baru je keguguran kandungan 8 minggu. Setiap 2-3 bulan period atau makan, saya akan dapat seperti allergic reaction di sekitar kawasan mulut saya. Mula mula akan gatal, kemudian akan… Baca lagi...
15 hari
Sulit
Selamat petang doctor mengapaTiba-tiba bintik merah di tangan saya mula dari semalam Hari ini sedikit lebih serius daripada semalam Selamat petang doctor mengapaTiba-tiba bintik merah di tangan saya mula dari semalam Hari ini sedikit lebih serius daripada semalam. Baca lagi...
9 hari
Tanya Doktor Percuma 10.10 Health Fest: Baucar RM10!