Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Mimpi basah semasa dewasa

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: Oktober 25, 2020 10:16 AM

Sulit 9 bulan

Umur saya skrg 24 tahun dan saya masih lgi kerap mimpi basah. Adakah normal apa yang berlaku?

Dr Sashini Seeni 9 bulan
General Practitioner

Hai! Selamat sejahtera dan terima kasih kerana mengajukan soalan kepada pihak kami.

Kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang anda hadapi. Untuk makluman anda, bagi lelaki yang berumur 15-40 tahun, mereka akan mengalami mimpi basah sekali setiap 3-5 minggu, sementara bagi lelaki yang sudah bernikah antara usia 19-50 tahun, mereka pula akan mengalami mimpi basah sekali setiap 4-8 minggu. Semakin usia meningkat, kekerapan mimpi basah akan menjadi semakin jarang.

Terdapat pelbagai penyebab mimpi basah. Antaranya ialah:

  • Aktiviti seks yang minimal dalam kalangan lelaki yang belum berkahwin juga merupakan penyebab mimpi basah. Sering kali, mimpi basah banyak dialami oleh golongan lelaki yang jarang melakukan onani
  • Pada fasa awal remaja, penghasilan hormon testosteron akan menghasilkan sperma . Tubuh remaja akan mengalami beberapa perubahan seperti testikel akan berkembang, pertumbuhan rambut kemaluan yang tebal dan turut tumbuh di sekitar organ kelamin serta perubahan suara dan pertumbuhan massa otot. Tinggi dan berat badan juga akan meningkat.
  • Semasa tidur, anda akan mengalami pergerakan mata yang sangat cepat atau dikenali sebagai “rapid eye movement (REM)”. Tidur tahap REM berkaitan dengan keadaan bermimpi. Semasa REM terjadi, otak akan menjadi lebih aktif dan pengaliran darah menuju alat kelamin akan meningkat. Situasi ini menyebabkan anda gairah dan mimpi basah terjadi.
  • Kesan sampingan ubat-ubatan seperti ubat sedatif boleh menyebabkan relaksasi saraf atau ubat anti-hipertensi boleh menyebabkan saraf yang lemah untuk berfungsi.
  • Pengambilan minuman alkohol dan kuat merokok boleh menghalang pengaliran darah dan menyebabkan kelemahan saraf dan rembesan hormon yang terganggu .
  • Gangguan kesihatan mental juga boleh mengakibatkan mimpi basah kerana gangguan rembesan hormon terjadi.
  • Obesiti dan kurang aktiviti fizikal mengurangkan pengaliran darah ke organ pelvis.

Keterangan ini adalah keterangan am yang anda hadapi. Jika anda mempunyai keraguan, kami nasihatkan anda untuk berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan kesimpulan yang lebih tepat. Anda juga boleh klik link ( DoctorOnCall ) untuk berhubung dengan doktor pakar kami secara peribadi. Rahsia anda akan kami jaga. Terima kasih

Hilangkan kegusaran berkenaan kesihatan seksual dengan nasihat daripada pakar yang bertauliah

Dikemaskini pada: Sun Oct 25 2020 10:16:00 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Urologi tentang kesihatan seksual secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19