Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Minyak kelapa dara, kencing manis, darah tinggi

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: Julai 11, 2020 4:43 AM

Sulit 9 bulan

Assalam… Saya umur 30 tahun… Saya nak tanya boleh x makan ubat kelapa dara ketika makan ubat darah tinggi dan ubat kencing manis?

Dr Sashini Seeni 9 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami.

Minyak kelapa dara boleh dimakan oleh pesakit darah tinggi dan hipertensi. Kajian menunjukkan pesakit yang minum atau menggunakan minyak kelapa dara dan bersenam boleh menurunkan tekanan darah ke tahap yang normal. Namun minyak kelapa mengandungi banyak minyak tepu. Oleh itu, penggunaannya haruslah berpada-pada juga. Minyak yang lebih disarankan adalah seperti minyak zaitun atau minyak buah alpukat. Oleh kerana minyak kelapa mengandungi rantaian asid lemak sederhana panjang, ia juga dipercayai mampu mengurangkan kadar obesiti dan ‘insulin resistance’.

Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami melalui atas talian secara peribadi untuk mendapatkan penyelesaian kepada masalah anda. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Sat Jul 11 2020 04:43:46 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Endokrinologi tentang kencing manis secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19