Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Ngeri miss v ketika kencing atau biarpun masa tidak kencing

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: Jun 20, 2021 1:48 PM

Sulit 41 hari

hello , saya wanita berumuran sekitar 20an . sejak 4 hari yang lalu sehinggah hari ini saya mengalami ngeri di bahagian miss v . saya pernah juga mengalami begitu sebelum ini tapi cara saya untuk mengubatinya hanya dengan minum air banyak dan ia sembuh dalam sekitar 5 hingga 6 jam. tetapi kali ini ia masih sakit…sehinggahkan saya tidak selesa …setahu saya kalau ada berlaku begini ia disebabkan kurang minum air … apa yang menyebabkan miss v saya ngeri ketika membuang air kecil walaupun semasa duduk miss v masih ngeri?

Dr Sri Viknarajan 41 hari
General Practitioner

Salam sejahtera dan terima kasih kerana menghubungi kami.

Kami sangat memahami kehuatiran dan ketidakselesaan anda berkenaan gejala sakit pada bahagian miss v ketika membuang air kecil. Malah gejala yang sama turut dirasakan semasa sedang duduk. Kami akan cuba membantu anda.

Untuk pengetahuan anda, sakit yang dialami pada miss v atau faraj ketika membuang air kecil boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, antaranya termasuk:

  • iritasi kulit terhadap produk kebersihan
  • dehidrasi
  • ubat-ubatan
  • inflamasi saluran kencing

Namun begitu, ia juga boleh menandakan kondisi yang lebih serius serta memerlukan pemerhatian doktor selanjutnya seperti:

  • jangkitan yis
  • bacterial vaginosis
  • radang pelvis

Oleh itu, anda amat disarankan untuk bercakap dengan doktor secara atas talian agar kami boleh membantu anda dengan lebih lanjut.

Kami berharap jawapan ini dapat membantu anda. Terima kasih.

Klik di sini untuk bercakap dengan doktor.

Dikemaskini pada: Sun Jun 20 2021 13:48:09 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.87
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Penyakit Berjangkit tentang penyakit kelamin secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19