Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Panas dan pedih dibahagian dada/ tekak/tidak selesa tekak

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: Jun 20, 2021 11:39 AM

Sulit 45 hari

Saya wanita berumur 27tahun dan saya sering terasa tidak selesa di bahagian tekak /leher… saya terasa seperti terdapat makanan yang terlekat/tersangkut dibahagian tekak…Selain itu, dada hingga tekak sering terasa panas / pedih sehingga membuat saya terasa loya / muntah terutama apabila setelah makan…apakah masalah yang saya hadapi ini?

Dr Sri Viknarajan 45 hari
General Practitioner

Salam sejahtera dan terima kasih atas pertanyaan anda.

Berdasarkan keterangan diatas, anda ingin mengetahui punca dari gejala yang dialami pada bahagian dada anda. Kami akan cuba membantu.

Umumnya gejala panas dan pedih di bahagian dada yang disertai gejala tekak tidak selesa loya dan muntah boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, antaranya termasuk:

  • peningkatan asid perut
  • inflamasi tisu/otot/sendi pada kawasan dada
  • trauma saluran pencernaan

Namun begitu, gejala yang disebutkan juga boleh disebabkan oleh masalah yang serius dan memerlukan pemerhatian doktor segera seperti:

  • GERD
  • Gangguan jantung
  • Ketumbuhan

Oleh itu, anda amat disarankan untuk bercakap dengan doktor secara atas talian agar kami boleh membantu anda dengan lebih lanjut.

Kami berharap jawapan ini dapat membantu anda. Terima kasih.

Klik di sini untuk bercakap dengan doktor.

Dikemaskini pada: Sun Jun 20 2021 11:39:00 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.87
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Jantung/Kardiologi tentang sakit dada secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19