Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Pastinor ketika subur

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Julai 31, 2020 8:51 AM

Sulit 12 bulan

Saya ingin bertanya,sekiranya isteri saya dalam keadaan subur,adakah postinor akan berkesan sekiranya ambil terlebih awal dan melakukan hubungan selepas beberapa jam kemudianya?

Dr Ramzdhan 12 bulan
General Practitioner

Selamat sejahtera. Terima kasih atas soalan yang diajukan.

Kami faham kebimbangan anda terhadap masalah yang anda hadapi. Untuk maklumat anda, pil postinor ialah pil kecemasan yang diambil jika anda terlanjur bersama pasangan tanpa menggunakan apa-apa alat perlindungan dan tidak beringinan untuk hamil. Cara menggunakan pil postinor 2 ialah dengan mengambil dos yang pertama seawal-awalnya kurang daripada 72 jam selepas melakukan seks tanpa perlindungan. Dos kedua diambil 12 jam selepas pengambilan dos pertama.

Antara kesan pengambilan pil postinor ialah untuk mengelakkan daripada hamil. Selain itu, kesan sampingan lain pil ini adalah seperti keletihan, mual dan muntah. Sesetengah pesakit juga mengalami sakit perut, cirit-birit, pening kepala, sakit kepala, payudara lembut, pendarahan faraj meningkat dan tindak balas kulit.

Untuk mendapatkan penerangan lanjut mengenai pil postinor, anda digalakkan untuk menghubungi doktor atau farmasi berhampiran. Klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan doktor secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Anda juga boleh menempah rundingan bersama doktor pakar & hospital pilihan anda di sini. Klik pada link ini (DoctorOnCallEPharma) untuk berhubung dengan farmasi kami. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Fri Jul 31 2020 08:51:13 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Sakit Puan tentang perancangan keluarga secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19