Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Pengambilan glucosamine dan ubat hypertension

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: April 9, 2021 7:09 AM

Sulit 2 bulan

Saya berumur 37 tahun,mempunyai penyakit darah tinggi dan mengambil ubat Micardis (80mg) setiap hari. Adakah saya boleh mengambil glucosamine dalam masa yang sama?

Dr Sashini Seeni 2 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera dan terima kasih kerana menghubungi kami.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk melanjutkan pertanyaan dengan doktor kami diatas talian.

Dapatkan rehat yang anda perlukan dengan tidur yang berkualiti.

Glucosamine adalah bahan aktif semula jadi di dalam badan anda. Tetapi ia juga terdapat dalam bentuk makanan tambahan. Terdapat dua jenis utama iaitu hidroklorida dan sulfat.

Glukosamin di dalam badan anda membantu menjaga kesihatan tulang rawan anda, tisu getah yang melindungi tulang pada sendi anda. Tetapi apabila usia bertambah, tahap glukosamin ini mulai menurun, yang menyebabkan kerosakan sendi secara beransur-ansur. Dapatkan kepastian daripada doktor yang merawat anda mengenai pengambilan makanan tambahan yang sesuai untuk diambil. Elakkan pengambilan secara berlebihan, dapatkan nasihat daripada doktor terlebih dahulu.

Inginkan penjelasan lebih lanjut daripada pakar? Internal Medicine Specialist kami sedia membantu.

Tambahan lagi, anda juga boleh klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk melanjutkan pertanyaan kepada doktor kami secara langsung diatas talian.

Dikemaskini pada: Fri Apr 09 2021 07:09:00 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Farmasi tentang ubat-ubatan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19