Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Pengesahan kesihatan pada saya

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Julai 26, 2020 2:19 PM

Sulit 3 bulan

Hello doktor,

Boleh saya tahu apakah yang di maksud kan :

  1. Raised ESR
  2. Low serum creatinine
  3. Low urine ketone.

Boleh doktor terjemah kan apakah yang di maksud kan itu ?

Dr Ramzdhan 3 bulan
General Practitioner

Terima kasih atas soalan berikut,

  1. ESR - kadar sedimentasi erythrocyte, sel darah merah yang di bawah pengaruh antikoagulan untuk beberapa waktu, menetap di bahagian bawah tiub perubatan atau kapilari. Perubahan dalam kadar pemendapan erythrocyte mungkin menunjukkan perkembangan patologi tertentu yang berbeza, lebih-lebih lagi, sebelum timbul gejala penyakit yang jelas. Ia boleh meningkat disebabkan perubahan fisiologi seperti mengandung, jangkitan, autoimmune, masalah buah pinggang dan banyak lagi.

  2. Serum creatinine ataupun kreatinin adalah produk metabolik yang dihasilkan oleh kreatin dan phosphokreatin di otot dan penghasilannya setiap hari adalah konstan. Sedikit kreatinin dihasilkan dari makanan berasaskan daging yang diperolehi dari diet harian. Kreatinin akan dibawa melalui darah ke buah pinggang. Buah pinggang akan menuras kreatinin dan dibuang melalui air kencing. Penyakit atau keadaan yang merosakkan glomeruli boleh menurunkan kemampuan buah pinggang untuk mengeluarkan kreatinin dan lain-lain bahan kumuhan dari dalam darah. Apabila ini berlaku, aras kreatinin dalam darah akan meningkat dan kadar kreatinin klearans akan menurun kerana kurangnya kreatinin yang boleh dikeluarkan dalam air kencing.

  3. Apabila ketonuria, terdapat kekurangan karbohidrat, yang diperlukan untuk pemecahan lengkap protein dan lemak. Jika aseton dibentuk diabetis, maka diet akan membantu.

Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Sun Jul 26 2020 14:19:13 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar tentang kesihatan am secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Sakit Mencucuk di Bahagian Kiri Leher Salam Sejahtera, Saya merupakan pesakit hypothiroid dan sekarang mengambil ubat thyrosit. Semenjak semalam, saya merasa tidak selesa di bahagian leher di sebelah kiri. Ada rasa mencucuk2 yang d… Baca lagi...
10 hari
Sulit
Lemon untuk kurus dan kulit cantik Hi doctor, saya nak tanya betul ke orang cakap kalau minum lemon hari hari boleh kurangkan berat badan dan jadikan kulit cantik sebab ada vitamin c? Dan boleh sarankan apa makanan yg boleh kuran… Baca lagi...
20 hari
Sulit
Wondering if I have seizures or not? Tahun lepas,saya mengalami food poisoning and dehydrated.First symptoms was dizzy and terus pitam also muntah2.One of kawan saya cakap,after saya pitam,my eyes was roll pandang atas and whole bo… Baca lagi...
33 hari
Sulit
Gatal seperti digigit nyamuk Saya wants bujang, Sya telah mengalami gatal seperti digigit nyamuk. Semakin digaru ianya akn Makin bertambah…Saya tidak pernah mengalaminya.bagaimanakah untuk mengatasi masalah gatal tersebut? Baca lagi...
11 hari
Sulit
Meninggalkan ubat uralcon selama 21 hari,dan mengambil semula pada 28.09 Saya meninggalkan ubat oralcon selama 21 hari,dan pada masa yg sama saya telah berhubungan bersama suami saya,pada 28.09 saya memulakan pengambilan oralcon lagi,tetapi selama 1 bulan saya ma Baca lagi...
14 hari
Tanya Doktor Percuma 10.10 Health Fest: Baucar RM10!