Need Help?

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Punca tidak datang period?

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: April 20, 2022 2:09 PM

Sulit 13 bulan

hai doktor. pada 26/1/22 saya dan suami ada melakukan sex tetapi suami tidak memasukkan zakar ke dlm vagina. kami cuma raba2 sahaja dan ketika memegang kemaluan suami, air mazinya terkena pada tgn saya tk lama lepas tu air mazi di tgn saya kering dan beberapa minit lepas tu saya pergi ke tandas dan membasuh kemaluan saya pakai tgn yg kena air mazi suami tu. saya ada dtg bulan pada 15/2/22 period selama 3 hari dan 19/3/22 selama 5 hari. semalam saya ada buat pregnancy test dan hasil ujian negatif. kalau saya preg mesti hasil ujian upt tu terang double line kan? sbb last bersama suami 26/1/22, 2 bulan yg lepas. pada 8/4/22 saya ada melakukan endoscopy melalui mulut dan dubur atas saranan doc. jadi disini, saya nk tanya, adakah endoscopy membuatkan period saya terganggu? ataupun adakah saya mengandung?

Tahukah anda sistem imun juga memainkan peranan dalam keberkesanan vaksin?
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 13 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera,

Terima kasih kerana memilih kami untuk mendapatkan pandangan tentang masalah kesihatan anda.

Merujuk penerangan anda, kebanyakan kemungkinan bahawa anda tidak hamil, berdasarkan keputusan negatif kedua-dua kali ujian UPT. Anda dicadangkan untuk mengulangi ujian UPT dan memantau diri sama ada sebarang simtom-simtom awal kehamilan seperti loya dan pening sekiranya anda rasa tidak yakin.

Untuk pengetahuan anda, kebanyakan endoskopi ditawarkan untuk mengenalpasti kesihatan sistem pencernaan anda. Tiada bukti setakat ini yang menunjukkan kesan endoskopi ke atas haid wanita. Komplikasi endoskopi jarang berlaku namun masih disenaraikan seperti pendarahan, keradangan, jangkitan dan rasa tidak selesa. Kesan sampingan daripada ubat bius termasuk lebam, hypotensi dan kesukaran bernafas.

Oleh itu, saya menyarankan anda supaya merujuk kepada doktor untuk mendapat rawatan yang tepat. Anda boleh berhubung dengan doktor kami secara atas talian untuk mendapat maklumat serta rawatan yang lebih lanjut.

Saya berharap agar jawapan ini dapat membantu anda. Terima kasih.

Klik di sini untuk bercakap dengan doktor.
Pastikan persoalan anda terjawab untuk kehamilan yang sihat. Doktor pakar ibu dan anak (obstetrician) dapat membantu anda.

Dikemaskini pada: Wed Apr 20 2022 14:09:13 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Sakit Puan tentang haid tidak teratur secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.