Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Rasa sesuatu ditekak

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: September 23, 2020 9:25 AM

Sulit 29 hari

Rasa ada sesuatu ditekak dan sukar bernafas

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 29 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang dituju.

Berdasarkan keterangan yang anda perihalkan, masalah terasa sesuatu di tekak dan sukar bernafas yang anda alami ini boleh dikaitkan dengan beberapa penyakit iaitu:

 • Penyakit refluks esofagus (GERD) dimana asid dalam perut telah naik ke kerongkong melalui esofagus anda, dan menyebabkan sakit dada, sesak nafas, sakit pedih ulu hati, perut kembung, serta terasa sesuatu tersekat pada keronkong.
 • Keradangan tonsil (Tonsilitis) yang boleh menyebabkan gangguan salur pernafasan.
 • Jangkitan kuman atau keradangan pada tekak atau kotak suara (epiglottis) yang boleh mengganggu penafasan.
 • Masalah tiroid. Namun ia akan disampingi dengan simptom-simptom tiroid seperti menggigil, jantung berdegup laju, penurunan berat badan serta kegelisahan dan gangguan emosi.

Dapatkan kelegaan sakit tekak dan lalui hari anda dengan ceria.

Kami sarankan anda berjumpa dengan doktor anda sekiranya perkara ini berlarutan atau sekiranya anda mengalami simptom-simptom lain seperti:

 • Sakit pedih ulu hati
 • Sakit dada
 • Muntah dan loya
 • Sakit tekak serta perubahan suara
 • Masalah penghadaman
 • Muntah darah.
 • Demam

Oleh itu, sila berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang sesuai yang boleh didapati melalui kemudahan hospital.
Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan tambahan, anda boleh klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Terima kasih.

Dapatkan khidmat kepakaran doktor gastroenterologi untuk menyelesaikan masalah sakit perut anda hari ini.

Dikemaskini pada: Wed Sep 23 2020 09:25:15 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Respiratori tentang sesak nafas secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Rasa sesuatu ditekak Rasa ada sesuatu ditekak dan sukar bernafas Baca lagi...
29 hari
pinahae
Sesak Nafas Dan rasa tercekik Hi Dr, saya seorang perempuan berumur 27 tahun. Baru2 ni saya dikejar 4 ekor anjing ketika baru pulang dari kerja. Saya sempat menyelamatkan diri dengan masuk ke dalam kereta. Namun saya tiba2 berasa … Baca lagi...
14 hari
Sulit
Saya mengalami sesak nafas setiap malam. Kdg kdg hampir setiap masa Saya wanita berumur 22 tahun. Rabu lepas(9/9)saya mengalami sakit perut yang teramat sakit…dn kebetulan waktu itu saya period. Tp selama ni saya tk pernh kena serangan sakit perut yg teramat sak… Baca lagi...
36 hari
Sulit
Kesukaran Untuk Benafas Saya berumur 20an & mempunyai sejarah gastrik. Beberapa hari belakangan dada saya berasa sempit dan sakit di bahagian dada sebelah kiri. Oleh itu, ia menyukarkan saya utk bernafas. Saya terpaksa… Baca lagi...
24 hari
Sulit
Batuk, sesak nafas, dan sakit pada bahagian leher depan Saya lelaki 20an saya mengalami batuk dan sesak nafas, bila tarik nafas akan terasa sakit di dada, dan juga leher mulai sakit selepas kerap batuk, leher pada bahagian depan sakit bila hendak men… Baca lagi...
33 hari
Tanya Doktor Percuma 10.10 Health Fest: Baucar RM10!