Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Rasa susah untuk pernafas panjang dan perlu gunakan mulut

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: Oktober 21, 2021 9:36 AM

Sulit 43 hari

hi saya berumur 26 tahun. mula pada bulan 5 haritu saya ada alami kesukaran untuk ambil nafas panjang perlu menguap atau gunakan mulut untuk rasa puas bernafas. Saya dah pergi ke emergency hospital dan buat doc juga telah check darah, xray, and ecg semua tapi normal sahaja. tak lama lepas tu rasa sesak tu hilang dan saya bernafas mcm biasa je. Tapi ia datang semula pada bulan 7, dengan kesukaran yg sama pergi jumpa doc juga dah terpaksa ambil oxygen sekejap sebab doc kata ada mcm sempit pada dada. Ubat pun doc ada bagi. Sekali lagi rasa sesak tu hilang tak lama lepas tu. Now pada bulan oct datang semula rasa sesak yg sama and saya rasa tak selesa pada dada, perut mcm kembung. Perlu sangat pendapat. Saya dah jumpa doc yg berbeza semua tiap kali rasa sesak tu berlaku

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 43 hari
General Practitioner

Salam sejahtera,

Terima kasih atas soalan anda.

Berdasarkan pertanyaan anda di atas, saya memahami bahawa anda berasa bimbang tentang masalah anda. Saya akan cuba untuk membantu anda.

Untuk makluman anda, terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan masalah anda. Antaranya adalah:

  • Penyakit sistem pernafasan yang biasa berlaku sesak nafas adalah:
  1. asma
  2. jangkitan paru-paru akut (pneumonia)
  3. jangkitan paru-paru kronik seperti tibi, paru-paru berair (pulmonary oedema)
  4. penyakit obstruktif saluran pernafasan kronik (Chronic Obstructive Airways Disease)
  • Penyakit kardiovaskular yang boleh menyebabkan sesak nafas adalah:
  1. kegagalan jantung
  2. serangan jantung
  3. kelainan denyutan jantung (cardiac arrhythmias).
  • Keadaan lain yang boleh menyebabkan seseorang mengalami masalah sesak nafas adalah:
  1. kekurangan darah merah (anaemia)
  2. alahan
  3. resdung
  4. kegelisahan (Anxiety Disorders)
  5. kegemukan.

Oleh itu, saya menyarankan anda supaya merujuk kepada doktor untuk mendapat rawatan yang tepat. Anda boleh berhubung dengan doktor kami secara atas talian untuk mendapat maklumat serta rawatan yang lebih lanjut.

Saya berharap agar jawapan ini dapat membantu anda. Terima kasih.

Klik di sini untuk bercakap dengan doktor

Dikemaskini pada: Thu Oct 21 2021 09:36:03 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Respiratori tentang sesak nafas secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Tahukah anda sistem imun juga memainkan peranan dalam keberkesanan vaksin?
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Ujian dan vaksin COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Ujian COVID-19 Vaksin COVID-19