Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Sakit Dada, berasa sukar bernafas

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: Ogos 9, 2020 4:40 AM

Sulit 49 hari

Sya berumur 17 thn dn sya mempunyai masalah sukar bernafas &sakit Dada… Sya menghadpi maslah ini sejak sya berumur 15 pada mulanya ia berlaku secara tdk ttp namun skrng sakit Dada dn sukar bernafas jdi semakin kerap dn sya mudah berasa lelah dn penat… Apa mSalah yg sya mungkin hadapi?

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 49 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang dihadapi. Untuk makluman pihak anda, masalah sesak nafas ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Antaranya:

Akan tetapi, jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Pihak kami tidak boleh untuk membuat kesimpulan megenai masalah yang mungkin anda hadapi. Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut serta pemeriksaan adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor.

Anda juga boleh klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Sun Aug 09 2020 04:40:28 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Respiratori tentang sesak nafas secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
RM19.99
Konsultasi Pakar
Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Asma, penat, sesak dada Assalamualaikum dan Salam Sejahtera utk docs smua. Tahun lepas bulan sept saya didapati menghidap asma, penat…tau pun setelah tak dapat tarik nafas dgn elok selama beberapa hari, then pegi klini… Baca lagi...
23 hari
Sulit
Batuk, sesak nafas, dan sakit pada bahagian leher depan Saya lelaki 20an saya mengalami batuk dan sesak nafas, bila tarik nafas akan terasa sakit di dada, dan juga leher mulai sakit selepas kerap batuk, leher pada bahagian depan sakit bila hendak men… Baca lagi...
9 hari
Sulit
Susah tarik nafas panjang Kenapa saya tak boleh tarik nafas panjang tapi tak sesak nafas Baca lagi...
36 hari
Sulit
Rasa sesuatu ditekak Rasa ada sesuatu ditekak dan sukar bernafas Baca lagi...
4 hari
Sulit
Saya mengalami sesak nafas setiap malam. Kdg kdg hampir setiap masa Saya wanita berumur 22 tahun. Rabu lepas(9/9)saya mengalami sakit perut yang teramat sakit…dn kebetulan waktu itu saya period. Tp selama ni saya tk pernh kena serangan sakit perut yg teramat sak… Baca lagi...
12 hari
Tanya Doktor Percuma Sambutan Hari Malaysia: Baucar RM15