Tanya Doktor: Sakit datang dan pergi di bahagian payudara kiri


Sulit Pesakit 19 hari

Saya seorang perempuan berumur 22 tahun dan Saya mengalami sakit di bahagian payudara, sakit ini datang dan pergi.Saya juga mengalami sesak nafas keitka terjaga dari tidur pada waktu malam. Apakah masalah yang saya sedang hadapi ini?

Dijawab oleh doktor
Dr Ramzdhan Doktor 19 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall)untuk bercakap dengan pihak kami.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang dihadapi. Untuk makluman anda, sesak nafas sebaik terjaga dari tidur biasanya terjadi apabila terdapat sumbatan pada saluran pernafasan bahagian atas. Masalah ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Antaranya:

  • Tonsil yang membesar
  • Obstructive sleep apnea yaitu ialah keadaan apabila otot tekak menghalang laluan udara semasa tidur
  • Masalah hidung tersumbat
  • Obesiti
  • Masalah pembentukan tulang muka
  • Hypothyroidism
  • Acromegaly - masalah hormon pertumbuhan yang berlebihan

Memandangkan gejala ini telah berlangsung sejak sekian lamanya, dan dikhuatiri dapat menganggu kualiti tidur anda, sebaiknya anda mendapatkan perawatan untuk masalah ini. Merujuk kepada keluhan sakit payudara, gejala yang anda sebutkan adalah kurang lengkap.

Oleh itu, melihat kepada kemungkinan terdapat masalah sumbatan yang juga sesak yang merbahaya, anda amat disarankan untuk merujuk masalah sesak nafas kepada doktor. Silakan klik pada link (DoctorOnCall) untuk menghubungi doktor ataupun pada link (DoctorOnCallEPharma) untuk bercakap dengan pihak farmasi kami secara atas talian. Privasi anda akan kami jaga. Terima kasih.

Last Updated: Tue Nov 19 2019 19:30:10 GMT+0800 (+08)
4.88


Tanya Doktor Dalam Talian
Dalam mesyuarat sepanjang hari?
Hubungi seorang doktor dalam talian!
Tanya Doktor dalam Talian
Tanya Doktor Percuma Diskaun Hingga RM12 bagi Ubat & Suplemen