Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Sakit kepala yang melampau dan masalah tidur sekejap2 dan kurang lena tidur

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: Mei 27, 2020 3:35 PM

Sulit 47 hari

Salam doktor, saya ada masalah sakit kepala yang melampau sejak semalam. Sakit kepala tu dtg lepas bangun tidur dan tak hilang2 smpai skrng. Sakit kpla tu jenis berpusing, saya sering menguap setiap masa dan rasa loya. Saya dah telan ubat paracetamol dan tidur pun masih lg sakit kepala tu tak hilang. Paling teruk bila saya cuma tidur sekejap2 shaja kemudian trbangun secara tiba-tiba secara kerap pada waktu malam menyebabkan pening kepala saya makin teruk. Nak bangun dari perbaringan pun pening. Apa punca dan penyelesaiannya doc?

Dr Sashini Seeni 47 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall)untuk bercakap dengan pihak kami.

Sakit kepala adalah pengalaman yang hampir universal dan ia adalah salah satu simtom yang paling biasa dalam perubatan. Punca sakit kepala boleh dibahagi kepada:

Sakit kepala prima merangkumi migrain, sakit kepala cluster, dan sakit kepala ketegangan. Sakit kepala ketegangan adalah bentuk sakit kepala utama yang paling biasa.

Sakit kepala biasanya bermula perlahan-lahan dan secara berperingkat pada pertengahan hari. Orang dapat merasakan seolah-olah mereka mempunyai jalur yang ketat di sekitar kepala, kesakitan dua-dua bahagian kepala dan menyebar ke atau dari leher. Sakit kepala jenis ketegangan ada episodik atau kronik. Serangan episodik biasanya bertahan beberapa jam, tetapi boleh bertahan selama beberapa hari.

Sakit kepala kronik berlaku selama 15 atau lebih hari sebulan untuk tempoh sekurang-kurangnya 3 bulan.
Sakit kepala migrain boleh menyebabkan sakit berdenyut, biasanya hanya pada satu sisi kepala. Sakit boleh disertai dengan penglihatan kabur, sensitif cahaya, loya, dan gangguan deria yang dikenali sebagai aura. Migrain adalah bentuk sakit kepala utama yang paling biasa dan berlangsung dari beberapa jam hingga 2 hingga 3 hari.

Sakit kepala cluster biasanya berlangsung antara 15 minit dan 3 jam, dan mereka berlaku tiba-tiba sekali sehari sehingga lapan kali sehari selama satu minggu ke bulan. Di antara kelompok, mungkin ada simptom sakit kepala, dan tempoh bebas sakit kepala ini boleh bertahan beberapa bulan ke tahun. Kesakitan yang disebabkan oleh sakit kepala cluster adalah pada satu sisi, teruk, rasa macam tajam atau terbakar, biasanya terletak sekitar satu mata.

Sakit kepala sekunder adalah simptom yang berlaku apabila keadaan lain merangsang saraf yang sensitif terhadap kepalanya. Pelbagai faktor yang berbeza boleh menyebabkan sakit kepala sekunder termasuk:

 • barah otak
 • pendarahan di dalam atau di sekeliling otak
 • keracunan karbon monoksida
 • konkasi
 • dehidrasi
 • glaukoma
 • sakit gigi
 • influenza
 • berlebihan ubat sakit, yang dikenali sebagai sakit kepala rebound
 • serangan panik
 • strok

Sebagai sakit kepala boleh menjadi simptom keadaan yang serius, adalah penting untuk mendapatkan penyiasatan yang lebih lanjut seperti MRI untuk meyiasat penyakit yang lebih serious.

Jika anda mempunyai sebarang keraguan, sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Wed May 27 2020 15:35:00 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Sulit
Pening dan loya lebih 5 hari pada waktu petang Saya wanita 30an telah berkahwin. Lebih 5 hari sy mengalami pening dan loya pd setiap petang bermula jam 1 petang smpai ke mlm. Bile mkn, sy akan jd loya.OPK n UPT sy da buat tp semua negatif. U… Baca lagi...
21 hari
Sulit
Otot selalu bergerak@bergetar seluruh badan dan pening kepala Saya sering pening kepala dan otot sering bergetar … bulan 12 tahun lepas saya ade excident bahagian kepala dan dot jahitan … adakah berpunca dari itu Baca lagi...
17 hari
Sulit
Pening kepala,melilau,nampak suma bergerak Kepala saya pening melilau…suma benda nampak bergerak…nk tdo x selesa.b.agun pn x selesa…apa punca masalah sya ni… Baca lagi...
4 hari
Sulit
Sakit kepala di bahagian belakang hampir 2 bulan Hello, sy perempuan umur 20 tahun sejak 1-2 bulan sy selalu sakit kepala dan pening dh buat ujian darah 4 kali dan semua normal tpi sakit kepala x hilang sy juga ada anxiety dn gerd, yg paling … Baca lagi...
26 hari
Sulit
Kepala pening berdenyut2 Sye umr 30thn…kdang2 sye bnyk berfikir…dan kepale sye selalu pening…tetapi bila sye rehat 1hri pening sye hilng Baca lagi...
25 hari
Tuntut RM300 Ujian COVID-19 >
Tanya Doktor Percuma Hadiah Tunai RM30 eFarmasi