Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Sakit perut menyucuk di bawah rusuk belah kiri

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: September 11, 2020 8:30 AM

Sulit 47 hari

Saya wanita berusia 23tahun. Saya mengalami sakit perut dibahagian sebelah kiri, bawah sedikit daripada rusuk. Sakit ini menyucuk dan amat sakit. Sakit ini juga tidak berlarutan tetapi pada masa2 tertentu sahaja. Saya juga mengalami malasah buang air besar buat masa sekarang.

Dr Sashini Seeni 47 hari
General Practitioner

Hai, terima kasih kerana berhubung dengan kami untuk bertanyakan soalan anda tentang sakit yang anda alami. Terlebih dahulu saya bersimpati atas sakit yang anda hadapi . Saya fahami kebimbangan anda dan saya akan cuba untuk membantu anda memahami beberapa kondisi yang mungkin menyebabkan sakit anda.

Sakit di bahagian perut sebelah kiri boleh disebabkan oleh pelbagai penyakit. Ianya juga boleh diklasifikasikan kepada beberapa bahagian samada penyakit daripada sistem penghadaman, penyakit khusus untuk wanita atau penyakit daripada sistem reproduktif dan buah pinggang.

Antara penyakit yang biasa dihadapi oleh seseorang adalah :

  • Sindrom iritasi usus : simptom bagi sindrom ini adalah sembelit, cirit birit, sakit dan kekejangan perut yang silih berganti. Simptom akan menjadi semakin teruk sekiranya pesakit mengalami stres dan pemakanan yang tidak seimbang.

  • Keradangan usus : terdapat dua jenis penyakit keradangan usus samada penyakit kron atau ulser kolon. Penyakit ini akan memberikan simptom sakit perut yang tidak spesifik, diiringin simptom najis berdarah, kehilangan berat badan dan sebagainya.

  • Penyakit celiac : penyakit ini berlaku apabila immune badan pesakit memusnahkan dinding perut sekiranya pesakit tersebut menghidap alergik kepada makanan ber-gluten.

  • Batu karang : Sakit di bahagian pinggang yang mecucuk, kadangkala pesakit juga akan sakit di bahagian kemaluan serta diiringi kencing berdarah.

  • Kanser kolon : sekiranya anda mengalami simptom sakit perut, kembung perut, cirit birit, atau penurunan berat badan yang berpanjangan, anda dinasihatkan untuk menjalani ujian di hospital bagi mengtehui adakah ianya kanser atau tidak.

Hindari sakit perut dari mengganggu aktiviti harian anda dengan penjagaan sistem penghadaman yang betul.

Oleh kerana anda seorang wanita, beberapa penyakit khusus bagi wanita juga harus dititik beratkan seperti :

  • Kandungan luar rahim
  • Sista ovari
  • Endometriosis

Dapatkan khidmat kepakaran doktor gastroenterologi untuk menyelesaikan masalah sakit perut anda hari ini.

Saya menasihatkan anda untuk mendapatkan pemeriksaan lanjut di Hospital atau Klinik berdekatan bagi mengetahui penyakit secara lebih spesifik. Anda juga boleh berhubung dengan kami di
( DoctorOnCall ) untuk mendapatkan khidmat nasihat dan konsultasi secara peribadi bersama Pakar. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Fri Sep 11 2020 08:30:28 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Gastroenterologi tentang sakit perut secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Sakit mnyucuk dr dubur hingga ke perut Sy wanita 21 thun yg sdg mngalami sakit bhgian dubur shingga tmbus ke perut.sakit ini kdg2 buat saya mual…apakh pnyakit yg sy hdapi?dn bgaimna cara utk mncegahnya? Baca lagi...
21 hari
Sulit
Kerap sendawa tapi bukan kenyang I’m 18 years old girl. Lately ni i perasan yang i kerap sendawa walaupun bukan sebab kenyang. It give me uncomfortable situation because time i tengah study dekat kelas tiba tiba i sendawa. This… Baca lagi...
25 hari
Sulit
Sakit bawah perut sebelah kanan. Demam ringan, sakit kepala, mual dan cirit sedikit pada awal sya nak tanya. Pagi tadi saya sakit perut, lepas tu tiba2 rasa senak nak muntah. Muntah air. Saya dah mula rasa sakit bahagian bawah perut belah kanan. Dlm pkul 1 ptg saya makan. Sambal telur & … Baca lagi...
10 hari
Sulit
Obat magh ape ya dok, saya punya sakit magh Dok bila voleh tau obat sakit perut ape dok Baca lagi...
8 jam
Sulit
Demam on off,keradangan dlm perut,cirit birit,pedih perut,muntah muntah Saya wanita 33tahun…minggu lepas,saya cirit birit dan muntah…bila berjumpa doktor,dia beritahu saya mengalami keradangan dlm perut…dia ada beri ubat untuk tahan muntah,sakit perut dan angin…tapi… Baca lagi...
15 hari
Tanya Doktor Percuma 10.10 Health Fest: Baucar RM10!