Perlu Bantuan?

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Sakit pinggang atau otot

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: Oktober 19, 2020 1:41 AM

Sulit 3 bulan

saya student umur 18, sakit sakit bahagian skapula tapi sebelah tulang belakang atau otot. sakit tu macam ada nanah je dalam otot tu atau radang sengat sengat. kalau duduk study lelama dalam 30 minit dah rasa sakit tu. kadang kalau lexam yang 3 hours terpaksa tahan. tapi sekarang ni makin sakit pulak so kena baring baru lega. sakit ni almost 1 years dah. tapi tak de pun kesan merah dekat bllg bdn .is it anything bad happen with my back

Dr Sashini Seeni 3 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi iaitu sakit pinggang atau otot. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall)untuk bercakap dengan pihak kami.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang gejala/masalah yang dihadapi.

Pertama sekali, sakit pinggang adalah sesuatu masalah yang biasa dan di hadapi oleh sebahagian populasi kami. Ada banyak penyebab untuk sakit pinggang. Saya akan terangkan dengan sejelas mungkin penyebab - penyebab sakit pinggang.Antaranya ialah :

  • Patah tulang belakang ( Spondilolisis )
  • Patah tulang rusuk
  • Scoliosis ( kebengokkan tulang belakang ke sebelah tepi)
  • Kyphosis ( kebengokkan tulang belakang ke bawah )
  • Kemampatan cakera intervertebral
  • Spondilosis ( degenerasi cakera intervertebral )
  • Spondilolithesis ( kegelongsoran tulang belakang )

Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor dengan kadar segera.

Klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Terima kasih.

Dapatkan kesihatan yang berpanjangan!

Dikemaskini pada: Mon Oct 19 2020 01:41:14 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Tulang tentang sakit pinggang secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Pinggang sakit seakan mahu bersalin tp tdk mengandung Saya sdh 3 bln xdtg haid sdh cek upt tp tdk hamil .sy skrg sakit pinggang seakan sakit bersalin. Sy onh rsa sakit ini semasa kandungan sy 7 bln masa melahirkn ank sy pd thn 2018 Baca lagi...
2 bulan
Sulit
Attack pinggang kanan dan sukar bernafas secara tiba tiba Hi,saya berumur 18 tahun.Saya mengalami attack pinggang kanan dan dalam masa yang sama saya jadi payah untuk bernafas secara tiba tiba.Ianya berlaku hanya dalam beberapa saat sahaja.Baru 2 kali … Baca lagi...
25 hari
Sulit
Sakit pinggang dibahagian belakang Saya sering sakit dibahagian belakang pinggul dan peha dan terasa sakit dibahagian tumit kaki Baca lagi...
43 hari
Sulit
Sakit pinggang lebih sebulan dan sekarang makin sakit di bahagian kiri Saya wanita 20an dan belum berkahwin. Saya mengalami pinggang sejak sebulan lalu. Saya bangun tidur sakit, duduk terlalu lama sakit, batuk sakit. Skrg, rasa nyeri terdapat di sebelah kiri bawah … Baca lagi...
12 hari
Sulit
Sakit di bahagian pelvis floor muscle saya berumur 27…saya rasa sakit dibahagian pelvis floor muscle ketika saya bersin ,batuk dan time buang air besar…saya juga berasa sakit ketika duduk…tekanan air kencing saya juga rendah…apakah … Baca lagi...
10 jam