Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Saya ada masalah Premature Ejaculation. Setiap kali mengadakan aktiviti seksual hanya boleh tahan paling lama pun 3 minit sahaja. Jadi, saya ingin mencuba Priligy

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: September 14, 2020 9:11 AM

Sulit 43 hari

Saya mengalami masalah Premature Ejaculation. Saya ingin mencuba Priligy tetapi mahu tahu bolehkah Priligy ni ambil untuk long term?

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 43 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang dituju.

Untuk makluman anda, Priligy atau pun nama lain ubat Dapoxetine merupakan ubat yang boleh merawat premature ejaculation yang berfungsi dengan meningkatkan serotonin dalam pengsarafan bagi mengawal pancutan air mani lebih lama. Ia pada asalnya digunakan sebagai ubat untuk merawat anti-depression.

Setakat ini, terdapat tiada lagi kes yang menyatakan tentang pergunaan overdos ubat ini yang dilaporkan. Namun, penggunaan ubat ini haruslah dikawal dan dikurangkan kerana jangka masa hayat ubat ini (half-life) adalah lama jika dimasukkan dalam badan kita dan boleh menyebabkan ubat ini terkumpul dan menjadi toksik kepada badan kita.
Terdapat beberapa kesan sampingan yang diketahui mengenai penggunaan ubat ini iaitu:

  • Loya dan pening
  • Mulut kering
  • Sakit kepala dan cirit-birit
  • Insomnia
  • Kurang nafsu seks
  • Sexual dysfunction
  • Masalah ketegangan zakar
  • Masalah psikatri seperti kegelisahan, hipomania, dan juga kecederungan untuk membunuh diri.

Nikmati saat indah bersama yang tersayang dengan selamat.

Untuk info lanjut, anda boleh klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Terima kasih.

Hilangkan kegusaran berkenaan kesihatan seksual dengan nasihat daripada pakar yang bertauliah

Dikemaskini pada: Mon Sep 14 2020 09:11:03 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Urologi tentang kesihatan seksual secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Ketika bersama isteri saya sering mengamalkan ketika bersama isteri saya sering mengamalkan seks kurang sihat iaitu menjilat kemaluan isteri dan ada kala menelan cecair yang keluar dari kemaluan tersebut dan adakah ini sihat dan baik untuk … Baca lagi...
12 hari
Sulit
Penggunaan pelincir ketika melalukan seks hi, saya baru sahaja berkahwin dalam 2 bualn macam tu dan memang memasang niat untuk hamil. namun, jika melakukan seks kami lebih prefer untuk menggunakan lubricant (jenama durex), adakah ini ak… Baca lagi...
13 jam
Sulit
Ketika bersama rasa pedih Saya wanita umur 23 an sYa dah bersama banyak kali dgn suami tetapi setiapa kali bersama rasa sakit lepas bersama ketika kencing rasa pedih dan bengkak. 1 atau 2 hari saya rasa fatal kat faraj. … Baca lagi...
10 hari
Sulit
Apabila lama tidak bersama isteri saya akan rasa senak di pundi kencing. Apabila keadaan tersebut berlaku, air mazi akan keluar setelah selesai kencing. Apakah petanda tersebut? Apabila lama tidak bersama isteri saya akan rasa senak di pundi kencing. Apabila keadaan tersebut berlaku, air mazi akan keluar setelah selesai kencing. Apakah petanda tersebut? Baca lagi...
10 hari
Sulit
Masalah zakar mengecil Saya berumur 35 tahun.semasa berumur belasan tahun saya kerap onani.sekarang ZAKAr saya semakin mengecil Dan lemah.saya risau takut terjadi apa apa terhadap ZAKAr saya.dulu saya selalu tekan oto… Baca lagi...
6 hari
Tanya Doktor Percuma 10.10 Health Fest: Baucar RM10!