Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Tangan & Kaki berpeluh

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: Julai 1, 2019 4:52 AM

8944uswah 3 bulan

Saya wanita dalam 20-an, kebiasaannya tangan dan kaki akan berpeluh namun apabila waktu haid, tangan dan kaki akan berpeluh sehingga timbul bintik² merah. Apakah puncanya dan bagaimana saya dapat mengatasi masalah ini?

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 15 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami.

Peluh yang berlebihan yang dikaitkan dengan hiperhidrosis biasanya paling aktif di tangan, kaki, ketiak, dan pangkal paha kerana konsentrasi kelenjar peluh yang agak tinggi. Terdapat dua jenis hiperhidrosis, antaranya:

  • Hiperhidrosis idiopatik atau fokal: Peluh berlebihan di setempat atau pada satu bahagian badan sahaja seperti tangan, ketiak, kepala, muka dan kaki tanpa sebab yang jelas.

  • Hiperhidrosis sekunder atau umum: Peluh berlebihan menjejaskan seluruh badan. Keadaan ini boleh disebabkan oleh masalah kesihatan atau kesan sampingan ubat. Hiperhidrosis mungkin wujud sejak lahir atau mungkin berkembang di kemudian hari. Walau bagaimanapun, kebanyakan kes peluh berlebihan cenderung bermula semasa remaja.

Tiada ubat untuk hiperhidrosis idiopatik, namun, ada cara untuk membantu atasi gejala peluh berlebihan, antaranya:

  • Antiperspiran : Deodoran tidak menghentikan peluh, tetapi semburan antiperspiran boleh membantu. Sesetengah antiperspirator preskripsi termasuk aluminium klorida boleh menjejaskan kelenjar peluh.
  • Iontoforesis : Rawatan ini menggunakan impuls elektrik peringkat rendah untuk melumpuhkan kelenjar peluh buat sementara waktu.
  • Ubat antikolinergik : Ubatan ini menjejaskan isyarat saraf untuk kelenjar peluh.
  • Botox : Suntikan Botox adalah cara untuk menghentikan saraf untuk sementara waktu dari terus menghasilkan peluh secara berlebihan. Ia diluluskan untuk rawatan peluh bawah perut yang berlebihan.
  • Pembedahan : pemotongan saraf di dada yang merangsang penghasilan peluh yang berlebihan yang dikenali sebagai “sympathectomy thoracic” dan pembedahan untuk membuang beberapa kelenjar peluh di kawasan yang terlibat.
  • Hiperhidrosis sekunder sering boleh dirawat, walaupun cara yang betul untuk merawatnya bergantung kepada penyebabnya. Contohnya, hiperhidrosis yang disebabkan oleh hipertiroidisme boleh diatasi dengan merawat penyakit tiroid.

Berkenaan kulit mengalami bintik-bintik merah, ia mungkin disebabkan oleh alahan kulit, ekzema dan jangkitan. Berdasarkan sejarah anda, anda berkemungkinan menghidap jangkitan kulat atau eczema di celah-celah jari anda. Kulat suka dengan tempat yang gelap dan basah.

Untuk mengetahui punca sebenar masalah yang anda hadapi, maklumat lanjut tentang latar belakang kesihatan anda, pemeriksaan dan ujian mungkin perlu dijalankan. Anda disarankan untuk merujuk masalah ini dengan lebih lanjut. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami melalui atas talian secara peribadi untuk mendapatkan penyelesaian kepada masalah anda. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Mon Jul 01 2019 04:52:30 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Endokrinologi tentang masalah peluh secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
RM19.99
Konsultasi Pakar
Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Masalah ketiak tidak berpeluh Saya wanita usia 42 tahun.masalah ini bermula dari saya umur 20-an selepas saya makan pil duromine untuk kurus. Pada awalnya saya sangat teruja apabila mkn badan sangat berpeluh.lalu sy terus m… Baca lagi...
35 jam
Sulit
Peluh yang berlebihan dan berdebar debar Saya seorang yang sangat kuat peluh terutama pada muka. Saya tak dapat buat kerja sebab peluh ni. Saya boleh berpeluh sebab benda2 yang remeh cth : orang ramai di kedai sebab saya cepat nervous.… Baca lagi...
37 hari
Sulit
Hyperhydrosis ssssss problemmmmm Sya liyana, 22 tahun. Macam mana nak hilangkang hyperhydrosis ni ? Baca lagi...
44 hari
shakirinsuhaimi
Tangan berpeluh - hyperhydrosis Assalamualaikum dan selamat sejahtera… saya ada masalah tangan berpeluh yang semakin teruk… saya bercadang untuk rujuk rawatan di hospital… tapi untuk langkah awal, boleh saya tahu jenis ubat-ubatan y… Baca lagi...
9 bulan
Sulit
Sering berpeluh tangan Suami saya berusia 23 tahun…dia sering merasa pelik tangannya selalu berpeluh…apakah faktor yang menyebabkan tersebut… Baca lagi...
12 bulan
Tanya Doktor Percuma Sambutan Hari Malaysia: Baucar RM15