Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Tepi lidah ada benjolan keras

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: Julai 3, 2020 3:32 PM

Sulit 27 hari

Tepi lidah saya asal ye tergigit, benjolan putih keras, tidak sakit terhasil hampir lebih 2 bulan, menggangu percaakapan kadang kala, sy ada gambar ttp di cni tiada icon utk sy up gambar itu

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 40 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang dihadapi. Untuk makluman pihak anda, konsultasi di platform ini adalah sangat terhad. Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut serta pemeriksaan adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor.masalah ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Antaranya:

Berkemungkinan benjolan tersebut adalah disebabkan trauma dari gigitan. Akan tetapi, saya tidak menolak kemungkinan lain untuk masalah anda. Antara sebab lain adalah:

  • Herpes oral

  • Luka canker

  • Kanser

  • Jangkitan sperti sifilis

Akan tetapi, jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Disarankan untuk anda berjumpa dengan doktor bagi medapatkan pemeriksaan lanjut sekiranya masalah ini menganggu anda.

Anda juga boleh klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Fri Jul 03 2020 15:32:58 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Sekarang anda boleh terus dapatkan konsultasi doktor secara online mengenai masalah Benjolan Di Kulit dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
Sulit
Leher kanan bengkak dan sakit kepala yang teruk Saya wanita berkahwin umur 28 tahun, saya mengalami gejala leher bengkak (kanan) dan sakit kepala yang amat teruk dah hampir 1 bulan lebih dan tekak saya rasa tak selesa. Kdg2 tu rasa mcm nak tu… Baca lagi...
3 bulan
Sulit
Bengkak kalenjar di pangkal paha nampak bengkak Hi… Sy ada melakukan aktiviti berisiko pada bulan 10/19 dan selepas 6 bulan saya perasan ada benjolan di kalenjar bening pangkal paha… Saya sudah melakukan ujian hiv pada 45 hari selepas aktivit… Baca lagi...
3 bulan
Sulit
Bengkak di bawah ketiak Haritu saya dah pernah tanya pasal bengkak di bawah ketiak saya dan doctor telah respond memberikan penjelasan tentang bengkak di bawah ketiak mungkin disebabkan oleh deodorant, jangkitan di fol… Baca lagi...
3 bulan
Sulit
Bisul bengkak di bahagian punggung hai saya apit umur 25 tahun . baru ii ni saya terkena bisul di bontot . dan dia mula membengkak . ia menyukarkan keadaan saya utk duduk sebelum ni saya ada pegi klinik , doc ada bagi cream b-my… Baca lagi...
5 hari
farahoneym48
Benjolan ketiak kanan Saya wanita berusia 23 tahun telah mengalami benjolan bawah ketiak sejak berumur 15 tahun. Mula-mula benjolan tersebut kecil seperti biji benih sahaja dan makin lama dia membesar dan size benjolan ter… Baca lagi...
16 bulan
Tebus baucar RM15 di e-farmasi >