Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Triglycerides tinggi

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: April 9, 2021 7:14 AM

Sulit 2 bulan

Saya lelaki berumur 32 tahun,baru baru ni saya buat medical checkup dan keputusannya tahap kolestrol saya tinggi triglycerides saya 2.56 saya amat bimbang dan apa perlu saya buat?doc menyarankan agar saya menjalani stress test.tetapi kos untuk menjalani Stress test tersebut belum membolehkan saya buat.bolehkah saya buat 2 bulan lg?dan dalam masa tersebut apakah yang perlu saya lakukan?

Dr Sashini Seeni 2 bulan
General Practitioner

Selamat sejahtera dan terima kasih kerana mengajukan soalan kepada pihak kami.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan doktor.

Pihak kami percaya doktor tersebut telahpun memberikan rawatan dan khidmat nasihat yang sewajarnya. Justeru kami menyarankan anda untuk mematuhi nasihat yang telah beliau cadangkan kerana doktor tersebut lebih mengetahui tentang latar belakang kesihatan anda.

Kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang anda hadapi. Untuk makluman anda, gejala ataupun simptom kolesterol tinggi yang dilihat berlaku adalah berpunca daripada kesan kerosakan yang berlaku dan bukanlah disebabkan oleh tahap kolesterol yang tinggi itu sendiri. Hai ini bermaksud seseorang itu boleh mempunyai tahap kolesterol yang tinggi selama bertahun-tahun tanpa menunjukkan sebarang simptom sehinggalah terjadinya kerosakan. Seeloknya janganlah ditunggu sehingga mendapat simptom atau gejala-gejala ini barulah ingin berjumpa doktor dan melakukan ujian darah kolesterol.

Berikut merupakan simptom dan petanda sekiranya seseorang mempunyai kolesterol tinggi, antaranya:

  • Tompok-tompok kuning pada mata (xanthelasmas) dan kulit (xanthomas)
  • sakit jantung -Sakit dada - terasa seperti ditekan, dihempap, dicucuk benda tajam, panas, Sakit di tangan, rahang, bahu ataupun belakang badan, Mual dan muntah, Sesak nafas, Berpeluh, Pening
  • Sakit jari kaki dan kekejangan kaki- Sakit kejang pada kaki, betis, peha atau punggung selepas aktiviti seperti berjalan, bersenam, menaiki tangga dan sebagainya. Ini digelar klaudikasi atau ‘claudication’, Kaki berasa kebas atau lemah atau Kaki berasa sejuk

Jika anda bimbang tentang tahap kesihatan anda, anda amat disarankan untuk berjumpa dengan doktor secara langsung. Hal ini kerana rawatan awal boleh mengurangkan komplikasi atau risiko untuk gejala yang lebih buruk. Justeru, tahap kesihatan anda akan dapat diperbaiki dengan rawatan yang teratur dan terancang.

Jika anda mempunyai pertanyaan lanjut, anda juga boleh klik link ( DoctorOnCall ) untuk berhubung dengan doktor kami secara peribadi. Terima kasih

Dikemaskini pada: Fri Apr 09 2021 07:14:03 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Jantung/Kardiologi tentang kolesterol tinggi secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19