Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Ujian Upt sekejap positive then negative yg diambil pda waktu yg berbeza sebelum due period

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: Mei 21, 2020 7:23 AM

Sulit 15 hari

Hi doc, mggu lepas saya ada buat ujian upt 3 kli. Samar2 semuanya. Kelmarin saya check lagi, makin terang double line. Tp harini semalam saya check, nampak x nampak je double line tu. jadi, adakah saya pregnant? Esok due period saya. Possible ke jadi mcm tu sbb waktu yg saya buat berbeza beza?

Dr Sri Viknarajan 15 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih telah mengajukan soalan.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan puan tentang masalah yang dihadapi. Untuk pengetahuan puan, terdapat beberapa sebab ujian UPT kabur antaranya:

  • Anda mengandung tetapi hormon terlalu rendah untuk dikesan
  • Kerosakan alat ujian kehamilan
  • Salah cara penggunaan alat ujian kehamilan
  • Anda hamil kembar : dalam kedaan ini, kehamilan kembar menyebabkan kandungan hormon terlalu tinggi dan tidak dapat dibaca oleh alat ujian kehamilan
  • Kehamilan ektopik (luar rahim) : Ini adalah merbahaya dan perlu segera dikesan.
  • Kehamilan bermasalah seperti ectopic pregnancy dan molar pregnancy.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang puan hadapi. Untuk mengetahui punca sebenar kepada masalah yang puan hadapi, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, adalah amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian. Terima kasih

Dikemaskini pada: Thu May 21 2020 07:23:46 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.87
Sulit
Ujian kehamilan, keluar darah seperti darah haid Saya baru berkahwin Dec 2019 dan berumur 27 tahun. Saya telah melakukan ujian kehamilan pada 26 Mac dan mendapati ujian nya double line iaitu positif dan turut menggunakan digital test dan menun… Baca lagi...
2 bulan
Sulit
Serum Beta HCG Normal Hai doc… Sy nak tanya…adakah normal bacaan beta hcg 133.1 untuk wanita mengandung? Bacaannya rendah adakah disebabkan baru pregnant atau mcm mana? Baca lagi...
4 bulan
Sulit
Awal kehamilan pertama Hai doc. Sy cek upt positif. Kemudian sy ke klinik utk scan, tapi doc kata tak nampak apa2. Kemudian, sy buat ujian drh, dan hasil pertama selepas 48jam adlh 133.1. Adakah ini normal dan terjadi… Baca lagi...
4 bulan
Sulit
Hcg test double line tapi t line samar Hi doc, sy nak tanya adakah hcg test double line tapi T line samar dikira positif? Dah 3 cassette try still sama Baca lagi...
53 hari
Sulit
UPT Kembali Negatif Selepas 1 minggu Saya wanita berumur 28 tahun, minggu lepas saya check upt positif dan hari nie saya check kembali upt negatif… Baca lagi...
36 hari
Tuntut RM300 Ujian COVID-19 >
Tanya Doktor Percuma Hadiah Tunai RM30 eFarmasi