Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Waktu untuk upt test

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: Oktober 21, 2021 5:57 PM

Sulit 43 hari

hai doktor…pada 21/8 saya telah berhubungan seks bersama pasangan saya… tapi selepas 1 bulan psangan saya telah buat upt untuk memeriksa kehamilan tapi ianya negetif…adakah masa 1bulan itu masih terlalu awal untuk buat upt? dan berapakah tempoh yang paling sesuai untuk melakukan upt ini selepas brhubungan seks?

Dr Sashini Seeni 43 hari
General Practitioner

Salam sejahtera,

Terima kasih atas soalan anda.

Berdasarkan pertanyaan anda di atas, saya memahami bahawa anda ingin mengetahui tentang ujian kehamilan pasangan anda. Saya akan cuba untuk membantu anda.

Untuk mendapatkan kepastian sama ada anda hamil atau tidak, anda boleh melakukan test upt. Ujian air kencing hormon gonadotropin manusia (hCG) adalah ujian UPT. Plasenta wanita hamil menghasilkan hCG , juga dikenali sebagai hormon kehamilan. Jika anda mengandung, ujian biasanya boleh mengesan hormon ini dalam air kencing anda kira-kira 10 hari selepas haid terlepas pertama anda. Ini adalah apabila telur yang telah disenyawakan melekat pada dinding rahim. Semasa kehamilan 8 hingga 10 minggu pertama, tahap hCG biasanya meningkat dengan pesat. Tahap hCG ini mencapai puncaknya pada kira-kira minggu ke-10 kehamilan , dan kemudian secara beransur-ansur menurun sehingga anda bersalin.

Selain itu, untuk makluman anda melakukan hubungan seksual tidak semestinya akan menyebabkan hamil Ini bergantung kepada sperma lelaki dan ovum wanita serta kitaran haid wanita itu serta banyak faktor lain.

Namun, untuk mendapatkan kepastian, saya menyarankan anda supaya merujuk kepada doktor berkenaan kehamilan pasangan anda. Anda boleh berhubung dengan doktor kami secara atas talian untuk mendapat maklumat serta rawatan yang lebih lanjut.

Saya berharap agar jawapan ini dapat membantu anda. Terima kasih.

Klik di sini untuk bercakap dengan doktor.

Sila klik di sini untuk bercakap dengan Pakar sakit puan

Dikemaskini pada: Thu Oct 21 2021 17:57:07 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Sakit Puan tentang ujian kehamilan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Tahukah anda sistem imun juga memainkan peranan dalam keberkesanan vaksin?
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Ujian dan vaksin COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Ujian COVID-19 Vaksin COVID-19