Sebahagian daripada doktor di DoctorOnCall


Dr Sashini Seeni

Perubatan Am

Dr M Ramzdhan

Perubatan Am

Dr Nathaniel Ho

Perubatan Am

Dr Rashid Khan

Perubatan Am

Dr Nurhayati

Perubatan Am

Dr Sri Viknarajan

Perubatan Am

Dr Fatahiyah

Perubatan Am

Dr Nur Syuhada

Perubatan Am

Dr Lee Chin Meng

Perubatan Am

Dr Mohamad Kashfi

Perubatan Am

Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris
Doktor-doktor kami boleh menulis dalam Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris
Doktor bertauliah
Semua doktor di DoctorOnCall adalah berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia
Privasi Terjamin
Sebarang data anda tidak akan didedahkan kepada mana-mana pihak
Pantas Dan Cekap
Sebarang pertanyaan anda akan dijawab oleh doktor degan segara
*Forum ini terbuka kepada umum. Elakkan daripada berkongsi maklumat sulit anda seperti no telefon dan email kerana ia boleh dilihat oleh orang lain.
Hantar Secara Sulit

Berikan tajuk untuk masalah kesihatan anda
*Tajuk anda mestilah melebihi 20 patah perkataan
Terangkan dengan lanjut masalah kesihatan yang anda alami
*Penerangan anda mestilah melebihi 20 patah perkataan
Sila masukkan alamat emel anda supaya kami dapat menghantar jawapan bagi soalan anda

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Apakah kesan postinor-2?

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: Jun 15, 2020 10:18 AM
Sulit 2 bulan

Hi dokter, sya dengan pasangan sya baru berumur 20 an. baru-baru ini, sya dan pasangan telah melakukan hubungan seks pada minggu lalu, dan sya telah melepaskan air mani di dalam. Lepas berhubungan sya memberi postinor kepada pasangan sya mengikut keterangan yang diberi. 1 pil lepas bersama, dengan 12 jam berrikutnya.
Untuk pengetahuan dokter, pasangan sya baru lepas period, diwaktu kami bersama. Adakah ada peluang untuk pasangan sya hamil??
Baru baru ni, pasangan sya ada mengadu kepada sya selepas mengambil postinor-2, 2-3 hari. dia keluar darah tapi sekejap saja tak sampai satu hari. Adakah itu kesan postinor-2?? Sekarang dia takut kalau dia hamil.

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 2 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang dihadapi. Untuk makluman pihak anda, 95% kehamilan yang dijangkakan akan dicegah jika postinor diambil dalam 24 jam pertama, menurun kepada 58% jika diambil antara 48 jam dan 72 jam selepas hubungan seks tidak dilindungi.

Selain itu, masa subur seseorang wanita kebiasaannya pada pertengahan kitaran haid. Namun begitu, walaupun pasangan anda baru sahaja datang haid, saya tidak boleh menyatakan dengan yakin bahawa dia tidak berkemungkinan untuk hamil.

Bagi masalah keluar pendarahan, ianya merupakan antara kesan sampingan yang sering berlaku dan kebiasanya ia akan berhenti secara spontan. Dalam kebanyakan kes, haid seterusnya akan bermula seperti yang dijangkakan atau agak awal. Sekiranya haid pasangan anda lewat melebihi 7 hari, disyorkan untuk melakukan ujian kehamilan.

Akan tetapi, jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut serta pemeriksaan adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor.

Anda juga boleh klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan atau klik pada link ini (DoctorOnCallEPharma) untuk berhubung dengan farmasi kami. Terima kasih.

postinor

Dikemaskini pada: Mon Jun 15 2020 10:18:51 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Sekarang anda boleh terus dapatkan konsultasi doktor secara online mengenai masalah Pil Perancang Kecemasan dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
Tebus baucar RM15 di e-farmasi >