Promosi eFarmasi Terkini Konsultasi bersama Pakar
Perlu Bantuan?
Sebahagian daripada doktor di DoctorOnCall


Dr Sashini Seeni

Perubatan Am

Dr M Ramzdhan

Perubatan Am

Dr Nathaniel Ho

Perubatan Am

Dr Rashid Khan

Perubatan Am

Dr Nurhayati

Perubatan Am

Dr Sri Viknarajan

Perubatan Am

Dr Fatahiyah

Perubatan Am

Dr Nur Syuhada

Perubatan Am

Dr Lee Chin Meng

Perubatan Am

Dr Mohamad Kashfi

Perubatan Am

Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris
Doktor-doktor kami boleh menulis dalam Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris
Doktor bertauliah
Semua doktor di DoctorOnCall adalah berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia
Privasi Terjamin
Sebarang data anda tidak akan didedahkan kepada mana-mana pihak
Pantas Dan Cekap
Sebarang pertanyaan anda akan dijawab oleh doktor degan segara
*Forum ini terbuka kepada umum. Elakkan daripada berkongsi maklumat sulit anda seperti no telefon dan email kerana ia boleh dilihat oleh orang lain.
Hantar Secara Sulit

Berikan tajuk untuk masalah kesihatan anda
*Tajuk anda mestilah melebihi 20 patah perkataan
Terangkan dengan lanjut masalah kesihatan yang anda alami
*Penerangan anda mestilah melebihi 20 patah perkataan
Sila masukkan alamat emel anda supaya kami dapat menghantar jawapan bagi soalan anda

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Leher kanan bengkak dan sakit kepala yang teruk

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: April 28, 2020 4:12 AM
Sulit 6 bulan

Saya wanita berkahwin umur 28 tahun, saya mengalami gejala leher bengkak (kanan) dan sakit kepala yang amat teruk dah hampir 1 bulan lebih dan tekak saya rasa tak selesa. Kdg2 tu rasa mcm nak tumbang sebab pening sgt. Perlukah saya jumpa doktor pakar masa mco ni ? Dan , benda ni terjadi selepas sy ada makan 1 painkiller (tramadol) yang mana doc saya telsh salah bagi ubat dan sy allergi terhadap ubat tersebut . Ubat tu membuatkan sy pening kepala dan rasa kebas di kaki mcm sy berkhayal. Saya dpt ubat tu sbb gastric.

Dr Sri Viknarajan 8 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami.

Berdasarkan keterangan yang anda berikan, bengkak pada bahagian kiri leher boleh disebabkan:

  • Radang kalenjar parotid - kerana jangkitan/batu karang/auto-imun
  • Mastoiditis - radang mastoid
  • Radang sendi rahang - Temporo-Mandibular joint syndrome
  • Abses/nanah
  • Bengkak kalenjar leher
  • Limfoma

Untuk mengatasi masalah ini, punca masalah tersebut haruslah diketahui. Oleh itu, anda disarankan untuk merujuk masalah ini dengan lebih lanjut kerana maklumat tambahan serta pemeriksaan adalah diperlukan sebelum kesimpulan dapat dibuat. Anda boleh berjumpa dengan doktor anda ataupun klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara atas talian. Privasi anda akan kami jaga. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Tue Apr 28 2020 04:12:49 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.87
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Kulit tentang benjolan di kulit secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA