Sebahagian daripada doktor di DoctorOnCall


Dr Sashini Seeni

Perubatan Am

Dr M Ramzdhan

Perubatan Am

Dr Nathaniel Ho

Perubatan Am

Dr Rashid Khan

Perubatan Am

Dr Nurhayati

Perubatan Am

Dr Sri Viknarajan

Perubatan Am

Dr Fatahiyah

Perubatan Am

Dr Nur Syuhada

Perubatan Am

Dr Lee Chin Meng

Perubatan Am

Dr Mohamad Kashfi

Perubatan Am

Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris
Doktor-doktor kami boleh menulis dalam Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris
Doktor bertauliah
Semua doktor di DoctorOnCall adalah berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia
Privasi Terjamin
Sebarang data anda tidak akan didedahkan kepada mana-mana pihak
Pantas Dan Cekap
Sebarang pertanyaan anda akan dijawab oleh doktor degan segara
*Forum ini terbuka kepada umum. Elakkan daripada berkongsi maklumat sulit anda seperti no telefon dan email kerana ia boleh dilihat oleh orang lain.
Hantar Secara Sulit

Berikan tajuk untuk masalah kesihatan anda
*Tajuk anda mestilah melebihi 20 patah perkataan
Terangkan dengan lanjut masalah kesihatan yang anda alami
*Penerangan anda mestilah melebihi 20 patah perkataan
Sila masukkan alamat emel anda supaya kami dapat menghantar jawapan bagi soalan anda

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Masaalah sex rumah tangga

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Mei 31, 2020 8:57 AM
Sulit 41 hari

salam doktor.sye nak tanya untuk pengunaan ubat tidur…sye dah berkahwin selama 1tahun…sampai sekarang isteri takut untuk bersama,jadi jalan penyelesaian,kami ingin beli ubat tidur untuk isteri…ada kah ianya menjadi?

Dr Ramzdhan 41 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan. Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang dihadapi. Terlebih dahulu, Anda perlu duduk dan berbincang secara terbuka dengan isteri tentang ketakutan tersebut. Masalah ini memang normal bagi para wanita mahupun lelaki. Kebanyakannya takut kerana tidak cukup ransangan sehingga trauma akibat kesakitan dan mungkin pendarahan selepas bersama. Bukan semua wanita yang mengadakan hubungan intim akan berasa sakit mahupun berdarah tetapi jika perkara tersebut berlaku, tidak perlu terlalu risau kerana geseran antara alat sulit yang tidak terangsang atau dalam keadaan relaks mungkin akan menyebabkan luka kecil ,melainkan jika pendarahan terlalu banyak.

Justeru itu, pasangan wanita perlu berada dalam keadaan relaks secara fizikal, emosi dan mental sebelum mengadakan hubungan intim. Keadaan ini boleh dicapai melalui kaedah ‘foreplay’. Pihak lelaki tidak boleh memaksa pasangan mereka dan perlu memberikan perhatian sepenuhnya kepada kehendak pasangan semasa hubungan intim. Oleh itu, komunikasi antara pasangan sangat penting. Encik perlu memberi masa kepada pasangan untuk berasa selesa dengan aktiviti intim. Anda berdua boleh mencuba secara berperingkat bermula dengan ‘foreplay’.

Ubat tidur tidak boleh digunakan bagi masalah ini kerana ia akan lagi mengurangkan tindak balas terhadap ransangan yang menyebabkan kesakitan sewaktu bersama. Maka, saya sarankan anda tidak menggunakan alternatif tersebut

Untuk maklumat lanjut, anda boleh merujuk masalah ini kepada doktor. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Sun May 31 2020 08:57:51 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Tuntut RM300 Ujian COVID-19 >
Tanya Doktor Percuma Hadiah Tunai RM30 eFarmasi