Promosi eFarmasi Terkini
Tanya soalan PERCUMA
Tanya Doktor
Sebahagian daripada doktor di DoctorOnCall


Dr Sashini Seeni

Perubatan Am

Dr M Ramzdhan

Perubatan Am

Dr Nathaniel Ho

Perubatan Am

Dr Rashid Khan

Perubatan Am

Dr Nurhayati

Perubatan Am

Dr Sri Viknarajan

Perubatan Am

Dr Fatahiyah

Perubatan Am

Dr Nur Syuhada

Perubatan Am

Dr Lee Chin Meng

Perubatan Am

Dr Mohamad Kashfi

Perubatan Am

Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris
Doktor-doktor kami boleh menulis dalam Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris
Doktor bertauliah
Semua doktor di DoctorOnCall adalah berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia
Privasi Terjamin
Sebarang data anda tidak akan didedahkan kepada mana-mana pihak
Pantas Dan Cekap
Sebarang pertanyaan anda akan dijawab oleh doktor degan segara
*Forum ini terbuka kepada umum. Elakkan daripada berkongsi maklumat sulit anda seperti no telefon dan email kerana ia boleh dilihat oleh orang lain.
Hantar Secara Sulit

Berikan tajuk untuk masalah kesihatan anda
*Tajuk anda mestilah melebihi 20 patah perkataan
Terangkan dengan lanjut masalah kesihatan yang anda alami
*Penerangan anda mestilah melebihi 20 patah perkataan
Sila masukkan alamat emel anda supaya kami dapat menghantar jawapan bagi soalan anda

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Penyakit Talassemia atau kelainan pada sel darah merah

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: Oktober 25, 2020 7:39 AM
Sulit 34 hari

1. Saya ingin bertanya saya ada buat ujian darah sebab nak tahu status talassemia saya…dekat klinik kesihatan doktor cuma ambil FBC …dia cakap kalau FBC ok maknanya awak free talassemia … Selepas keputusan FBC keluar doktor cakap cuma MCHC ( Mean Cell Hb Conc) saya je rendah sedikit … Apa maksud dia ?
2. Saya ada search sikit pasal talassemia biasanya kalau kita ada tallasemia MCV & MCH & Hb yang akan rendah… Biasa apa yang akan rendah dalam FBC result kalau kita ada talassemia ?

Dr Sashini Seeni 34 hari
General Practitioner

Hai! Selamat sejahtera dan terima kasih atas soalan yang dituju.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan doktor.

Kami memahami kebimbangan yang anda hadapi. Umumnya, thalasemia adalah kumpulan penyakit yang mengakibatkan kecacatan kualiti darah. Keadaan ini disebabkan oleh kecacatan genetik yang mengawal penghasilan hemoglobin. Hemoglobin adalah protein dalam sel darah merah yang membawa oksigen ke seluruh badan. Penghidap penyakit thalassemia tidak dapat menghasilkan hemoglobin yang mencukupi dan berkualiti. Badan manusia bergantung pada tahap hemoglobin yang berfungsi dengan baik.

Oleh itu, pesakit akan kelihatan pucat dan mudah lesu kerana paras hemoglobin yang rendah dalam badan (digelar “anemia”).

Untuk makluman anda, terdapat beberapa pemeriksaan fizikal dan juga lab yang harus dijalankan sebelum mengatakan/mendiagnosa seorang pesakit itu menghidap thalassemia. Mean Corpuscular Volume (MCV), adalah suatu ukuran untuk sel darah merah. MCV rendah selalunya merupakan petunjuk pertama mengenai talasemia. Sekiranya MCV rendah dan kekurangan zat besi diketepikan sebagai penyebabnya, maka talasemia harus dipertimbangkan. Selain itu, MCH (mean corpuscular hemoglobin) juga boleh didapati rendah pada penyakit thalassemia.

Di samping itu, MCHC (Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration) adalah pengiraan jumlah hemoglobin (suatu zat protein) di dalam sel darah merah. Ia dikira berdasarkan jumlah hemoglobin dan hematokrit (sel darah merah muda) anda. Penyebab paling sering MCHC yang rendah adalah anemia.

Seterusnya, pemeriksaan blood smear juga penting untuk mendiagnosis suatu penyakit Thalassemia. Dalam pemeriksaan ini, seorang profesional makmal terlatih memeriksa lapisan darah tipis yang dirawat dengan penanda khusus, pada kaca objek, di bawah mikroskop. Bilangan dan jenis sel darah putih, sel darah merah, dan platelet dinilai untuk mengetahui apakah sel normal dan matang. Dengan talasemia, sel darah merah sering kali kelihatan lebih kecil daripada biasa (mikrositik, MCV rendah). Sel merah juga boleh:

  • Lebih pucat daripada biasa (hipokromik)
  • Berlainan dari segi saiz dan bentuk (anisositosis dan poikilositosis)
  • Mempunyai nukleus (sel darah merah yang normal dan matang tidak mempunyai nukleus)
  • Mempunyai taburan hemoglobin yang tidak rata (menghasilkan “target cells” yang kelihatan seperti mata lembu di bawah mikroskop)

Selain itu, terdapat banyak lagi pemeriksaan yang perlu dilakukan di makmal untuk kepastian seperti pemeriksaan evaluasi zat besi dalam badan.

Jika anda mempunyai keraguan, kami nasihatkan anda untuk berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan kesimpulan yang lebih tepat. Anda juga boleh klik link ( DoctorOnCall ) untuk berhubung dengan doktor pakar kami secara peribadi. Terima kasih

%5Bblood%20pack%5DAdobeStock_3321772

Dikemaskini pada: Sun Oct 25 2020 07:39:37 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar tentang kesihatan am secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA