Need Help?

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Adakah pil perancang punca upt positif?

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: Jun 21, 2022 2:12 PM

Sulit 49 hari

Saya telah memgambil pil perancang noriday yang 28 biji pada 27/5/22 selepas saya bersama dengan suami saya. Saya mula makan pil pertama pada jam 11 malam pada tarikh yang sama iaitu 27/5/22. Saya baru habis period pada 22/5/22. Period pertama saya pada 14/5/22. Selepas pada tarikh 27/5/22 saya tidak lagi bersama suami dan saya tidak pernah lupa untuk makan pil perancang tersebut. Dan pada 17/6/22 saya cuba membuat ujian kehamilan dan mendapati keputusan saya positif. Adakah keputusan ujian kehamilan tersebut adalah benar atau disebabkan pil perancang yang saya ambil?

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 49 hari
General Practitioner

Salam sejahtera,terima kasih atas soalan anda.

Berdasarkan pertanyaan anda di atas, saya memahami bahawa anda berasa bimbang tentang masalah anda. Saya akan cuba untuk membantu anda.

Untuk makluman anda, pil Noriday adalah pil perancangan kehamilan dan perlu diambil selagi mana anda mahu menjarakkan kehamilan anda. Cara-cara pengambilan pil Noriday adalah seperti berikut:

  • Pil Noriday perlu diambil setiap hari secara berterusan , termasuk semasa anda datangi haid. (Ini tidak seperti pil gabungan, yang biasanya diambil setiap hari selama tiga minggu, diikuti dengan minggu bebas pil) .
  • Pil perlu ditelan dengan minuman. Mereka boleh diambil sama ada dengan atau tanpa makanan.
  • Pil Noriday mesti diambil secara berterusan, pada masa yang sama setiap hari , bagi keberkesanan maksimum untuk mencegah kehamilan.
  • Sekiranya anda lewat ambil pil ini lebih tiga jam , anda tidak akan dilindungi daripada kehamilan. Sekiranya ini berlaku, anda harus menggunakan kaedah penghalang tambahan kontrasepsi, misalnya kondom, atau pil perancang kecemasan untuk dua hari akan datang, sambil terus mengambil pil seperti biasa.

Ubat kesuburan atau ubat lain yang mengandungi HCG mungkin mengganggu keputusan ujian kehamilan di rumah. Walau bagaimanapun, kebanyakan ubat, termasuk antibiotik dan pil perancang, tidak menjejaskan ketepatan ujian kehamilan di rumah.

Saya menyarankan anda supaya merujuk kepada doktor untuk mendapat rawatan dan pemeriksaan lanjut. Anda boleh berhubung dengan doktor kami secara atas talian untuk mendapat maklumat serta rawatan yang lebih lanjut.

Saya berharap agar jawapan ini dapat membantu anda. Terima kasih.

Sila klik di sini untuk bercakap dengan doktor .

Dikemaskini pada: Tue Jun 21 2022 14:12:05 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.89
Ujian dan vaksin COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Ujian COVID-19 Dari RM70 Vaksin COVID-19 Dari RM109
Tahukah anda sistem imun juga memainkan peranan dalam keberkesanan vaksin?
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA Saringan Kesihatan Dari RM100
Ambil Ujian Darah
Lakukan ujian darah di rumah anda sekarang. Dapatkan keputusan dalam 2 hari.
Tempah Saringan Darah
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Sakit Puan tentang perancangan keluarga secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80