Need Help?

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Apa beza ubat ganaton dan betaine hydrochloride

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: April 7, 2022 4:48 PM

Sulit 4 bulan

Saya 22 tahun ,telah mengalami gastrik sejak 2011 lagi dan dapat gerd pd tahun lps ,pada awlnya saya mendapati bahawa gastrik ini terlebih acid dan doc memberikan antacid utk kurngkan ph perut,semakin lama saya membuat research saya di dedahkan dengan keadaan manusia ketika kekurangan acid dn sy telah berjumpa beberapa doctor yg lain dri sudut pandang mereka ada yg kata kurang acid ada yang kata terlebih acid jdi sy terima pendapat yg mengatakan kurng acid dan terasa pedih disebabkan inflammation di perut .Kedua doctor memberi saya ganaton utk memudahkan makanan dicerana persoalannya apa beza ganaton dan betaine hydrochloride adakah sama keduanya? Adakah betaine hydrochloride mmpu untuk menambah acid dlm jangka yng panjang kirannya lps makan ubat ni pada suatu masa berhenti acid perut masih sama dan tidak perlu lagi berganting pd ubat begitu juga pada ganaton ataupun kedua2 ubat ini hanyalah sementara sahaja kesannya? Dan iannya bukan penyelesaian hanya sementara.

Dr Ramzdhan 4 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera,terima kasih atas soalan anda.

Berdasarkan pertanyaan anda di atas, saya memahami bahawa anda berasa bimbang tentang masalah anda. Saya akan cuba untuk membantu anda.

Untuk makluman anda, Ganaton digunakan untuk rawat gejala gastrousus bagi fungsian, dispepsia bukan ulser (gastritis kronik) iaitu, rasa kembung perut, kenyang awal, sakit atau ketidakselesaan bahagian atas perut, pedih ulu hati, loya dan muntah. Betaine hydrochloride pula sebelum ini boleh didapati sebagai ubat tanpa preskripsi untuk meningkatkan asid perut pada orang yang mempunyai asid perut rendah.

Kedua-duanya adalah rawatan simptomatik dan bukan penyelesaian jangka panjang.

Saya menyarankan anda supaya merujuk kepada doktor untuk mendapat maklumat lanjut. Anda boleh berhubung dengan doktor kami secara atas talian untuk mendapat maklumat yang lebih lanjut.

Saya berharap agar jawapan ini dapat membantu anda. Terima kasih.

Klik di sini untuk bercakap dengan doktor.

Dikemaskini pada: Thu Apr 07 2022 16:48:21 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.88
Ujian dan vaksin COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Ujian COVID-19 Dari RM70 Vaksin COVID-19 Dari RM109
Tahukah anda sistem imun juga memainkan peranan dalam keberkesanan vaksin?
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA Saringan Kesihatan Dari RM100
Ambil Ujian Darah
Lakukan ujian darah di rumah anda sekarang. Dapatkan keputusan dalam 2 hari.
Tempah Saringan Darah
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Farmasi tentang ubat-ubatan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80