Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Benjolan sederhana pada kawasan berhampiran lubang dubur

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: Mei 1, 2020 1:07 PM

Sulit 2 bulan

Hi doktor, saya seorang perempuan berumur 20 tahun dan kerap mengalami gejala sembelit dan baru-baru ini saya perasan ada satu benjolan betul-betul bersebelahan dengan kawasan lubang dubur saya. saya juga ada baca yang ia kemungkinan buasir luaran dan kini saya amat takut untuk membuang air besar kerana takut untuk meneran. Tapi saya juga tak pasti sama ada ia betul-betul buasir luaran atau masalah lain. Kalau betul saya menghadapi masalah buasir luaran,apakah yang patut saya lakukan? adakah apa-apa cara untuk merawatnya, atau mungkin ada ubat yang boleh membantu? terima kasih.

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 2 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah buasir yang dihadapi.

Secara umumnya, buasir akan menyebabkan pendarahan semasa berak kerana benjolan ini mengandungi saluran darah yang banyak. Maka untuk merawat masalah ini, anda harus melawat doktor untuk mendapatkan ubat bagi buasir anda. Selain itu, antara cara untuk mengatasi masalah di rumah adalah:

 • Cuba jangan duduk berjam-jam dalam satu masa. Tetapi jika anda perlu, berehat - sekali setiap jam, bangun dan bergerak sekurang-kurangnya selama 5 minit.

 • Masukkan jeli petroleum hanya di dalam dubur untuk membuat pergerakan buang air besar kurang menyakitkan.

 • ‘Witch hazel’ (agen anti-radang yang menenangkan) pada buasir yang merengsa untuk mengurangkan kesakitan dan gatal-gatal.

 • Jangan garu buasir, kerana ia membuat segala-galanya lebih teruk.

 • Untuk membantu mengurangkan bengkak dan kerengsaan, guna krim steroid “over-the-counter” untuk kulit (bukan di dalam anus - di luar sahaja) dan pek sejuk . Anda boleh cuba krim haemorrhoid yang melegakan untuk melegakan gatal-gatal.

 • Jika anda memerlukan penahan sakit, pertimbangkan untuk menggunakan paracetamol.

 • Mandi selalu untuk menjaga kawasan dubur bersih, tetapi elakkan menggosok berlebihan terutama dengan sabun kerana dapat meningkatkan kesakitan.

 • Jangan duduk di tandas selama lebih daripada lima minit pada satu masa.

 • Mandi sitz (tetapi tidak panas) adalah terapi tradisional untuk buasir: duduk di dalam air suam selama 15 minit, beberapa kali sehari, terutamanya selepas membuang najis.

 • Ubat tahan sakit seperti paracetamol, boleh membantu melegakan kesakitan yang disebabkan oleh buasir. Produk dengan anestetik lokal boleh dipakai untuk merawat buasir yang menyakitkan.

 • Jika anda sembelit, penggunaan julap dinasihatkan.

Akan tetapi, jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat dan kemudiannya medapatkan rawatan yang sesuai, maklumat lanjut serta pemeriksaan adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor.

Anda juga boleh klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan atau klik pada link ini (DoctorOnCallEPharma) untuk berhubung dengan farmasi kami. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Fri May 01 2020 13:07:58 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Sulit
Mempunyai benjolan yang penyakitkan hai doktor saya berumur 19 tahun.semalam saya dapati terdapat benjolan pada bahagian berdekatan dubur saya ketulan itu berasa sakit adakah benjolan itu muncul kerana buasir dan bagaimana mahu me… Baca lagi...
23 hari
Sulit
Tempoh benjolan buasir untuk sembuh. Adakah benjolan akan sembuh dengan sendirinya? Perlukah saya menolak masuk benjolan buasir itu? Hai Doktor. Saya mengalami buasir. Ianya adalah benjolan sahaja, tidak terdapat pendarahan. Saya telah berjumpa doktor di hospital. Doktor telah menolak kembali benjolan tersebut kedalam tetapi … Baca lagi...
36 hari
Sulit
Buasir constipation ada sedikit cebisan isi di luar Hi doc. I think I have this buasir thing. Not so painful but That area kinda itching and when I rubbed on it, kinda got a slightly blood. Any cream or med for me to consume? Baca lagi...
2 bulan
Sulit
Buasir saya semakin teruk,ada orang bagi saya cara tapi saya buat dengan salah,apaka kesan? Saya ada sakit buasir,ada orang sarankan saya sumbat punggung saya dengan kapas yang direndam air gula dalam 1 jam.saya buat tapi malam tu saya tertidur.besok pagi bila bangun saya sedar kapas b… Baca lagi...
2 bulan
Sulit
Buasir bengkak dan berdarah Saya wanita berumur 23 tahun. Saya mengalami masalah buasir. Saya warded selasa haritu untuk kecut kan buasir dan discharge jumaat dan akan ada appointment 20hb untuk rawatan laser. buasir saya … Baca lagi...
2 bulan
Tuntut RM300 Ujian COVID-19 >
Tanya Doktor Percuma Hadiah Tunai RM30 eFarmasi