Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Berpeluh pada waktu pagi

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: September 27, 2019 1:32 PM

Sulit 3 bulan

Saya wanita dalam 20an dan saya mengalami kuat berpeluh pada waktu pagi… Saya tidak tahu kenapa…meskipun saya tidak berjogging…

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 12 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami.

Untuk pengetahuan anda, masalah hyperhidrosis boleh berpunca daripada:

  • Pengaruh genetik - sejarah keluarga menjadi punca dalam 30% daripada kes tersebut.
  • Hipertiroid
  • Tekanan emosi seperti keresahan atau serangan panik

Diagnosis biasanya dilakukan berdasarkan sejarah medikal mengenai penyakit anda. Siasatan lanjut akan dipertimbangkan jika melibatkan kawasan yang lebih besar pada badan atau jika hiperhidrosis berlaku semasa tidur. Rawatan bergantung kepada betapa seriusnya keadaan hiperhidrosis.

1) Rawatan topikal seperti aluminium klorida hexahydrate (Driclor) boleh memberi kesan efektif terhadap sesetengah kes ringan atau sederhana.

Krim antikolinergik seperti glycopyrolate (0.5-3%) juga turut berkesan. Kesan sampingan jarang berlaku. Berapa kerap krim tersebut digunakan bergantung pada individu.

2) Iontophoresis

Ia boleh dipertimbangkan untuk kes-kes yang tidak respon terhadap rawatan topikal. Rawatan bergantung kepada individu. Kawasan yang terjejas akan direndam dalam air paip, air garam atau cecair glycopyrrolate. Kemudian arus elektrik pada tetapan rendah akan disalurkan pada permukaan kulit selama 10 hingga 20 minit.

Iontophoresis Glycopyrrolate mempunyai kadar kejayaan yang tinggi 80% daripada pesakit mempunyai tindak balas yang baik terhadap rawatan ini. Tempoh rawatan berbeza mengikut keadaan. Pesakit perlu menjalankan rawatan setiap 2 hingga 14 hari.

3) Suntikan toksin Botulinum jenis A (botox)

Suntikan Botox boleh merawat tangan berpeluh dengan selamat dan berkesan . Walau bagaimanapun, rawatan ini agak mahal dan kosnya mengehadkan penggunaan secara lebih meluas.

Kebanyakan rawatan dilakukan setelah saraf diberi bius. Rawatan ini biasanya berkesan selama 3 hingga 5 bulan. Kesan sampingan termasuklah kelemahan otot sementara.

4) Ubat-ubatan

Tablet antikolinergik (seperti oxybutynin dan propantheline bromide) boleh digunakan untuk merawat tangan berpeluh. Walau bagaimanapun, kesan sampingan seperti sembelit, mulut kering dan pening adalah perkara biasa.

Ubat lain yang boleh digunakan termasuklah glycopyrrolate oral, propranolol, clonazepam dan gabapentin.

Ubat menjadi pilihan untuk jangka masa pendek selama beberapa hari hingga minggu.

Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor. Klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Fri Sep 27 2019 13:32:33 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Endokrinologi tentang masalah peluh secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
RM19.99
Konsultasi Pakar
Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Masalah kuat berpeluh di badan saya wanita berumur 17tahun. saya telah berjumpa dengan doktor tentang masalah berpeluh saya dan doktor itu cuma mencadangkan saya untuk menurunkan berat badan. saya cuba namun ia memakan masa t… Baca lagi...
4 bulan
Sulit
Kerap berpeluh semasa makan Isteri saya berumur 37 tahun & dah abis pantang bersalin 40 hari. Kenapa isteri saya kerap keluar peluh setiap kali makan lunch n dinner sebelum ramadan? Tetapi bila berbuka puasa, peluhnya ke… Baca lagi...
4 bulan
Sulit
Tangan berpeluh yang berlebihan Anak lelaki saya mengalami penyakit tangan berpeluh. Apakah rawatannya doctor Baca lagi...
12 bulan
atieqahsyaidatul80
Masalah tangan sering berpeluh Dr,saya mempunyai masalah kesihatan tentang tapak tangan dan kaki sering berpeluh .saya hendak Salam orang sekeliling akan rasa segan silu dan malu.bagaimanakah saya hendak hindari masalah itu ? Baca lagi...
9 bulan
Sulit
Sering berpeluh tangan Suami saya berusia 23 tahun…dia sering merasa pelik tangannya selalu berpeluh…apakah faktor yang menyebabkan tersebut… Baca lagi...
12 bulan
Tanya Doktor Percuma Sambutan Hari Malaysia: Baucar RM15