Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Dada sebelah kanan kurang selesa setiap kali makan makanan pedas

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: Mei 27, 2020 12:48 AM

Sulit 46 hari

Dah hampir seminggu ni setiap kali saya makan makanan yg pedas dada sy sebelah kanan terasa macam dicucuk dan perlu disulam dgn air baru lega… tetapi jika makan yg xpedas xde pulak sakit…kenapa ya doktor?

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 46 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang dihadapi. Untuk makluman pihak anda, berkemungkinan anda mengalamai masalah pedih ulu hati disebabkan oleh gangguan asid dari perut yang disebabkan oleh makanan pedas. Selain itu, masalah ini boleh juga bolehdisebabkan oleh pelbagai perkara lain. Antaranya:

  • Sakit bahagian abdomen yang merebak hingga ke dada

  • Sakit luaran seperti otot, sendi dan tulang rusuk

  • Serangan jantung

  • Gangguan emosi

Akan tetapi, jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut serta pemeriksaan adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor.

Anda juga boleh klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan atau klik pada link ini (DoctorOnCallEPharma) untuk berhubung dengan farmasi kami. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Wed May 27 2020 00:48:10 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Sulit
Sakit dada namun pernafasan normal dan batuk bukan jenis yang berterusan dan ada kahak Saya lelaki b’umur 28 tahun… Saya seorang perokok dan saya juga on medication utk darah tinggi 2 tahun lalu (2017)… Sejak dari 24 May lalu saya mula batuk ketika malam apabila saya hendak tidur … Baca lagi...
43 hari
Sulit
Sakit tulang di dada Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Dr. Sy kerap sakit tulang dada. Sebelum ni sy dah pergi klinik dan Dr berikan ubat tahan sakit, vitamin saraf, sakit otot dan ubat tahan sakit pada bulan lepa… Baca lagi...
21 hari
Sulit
Dada sebelah kiri berdenyut seperti dicucuk2 Saya berumur 26thun, dada saya sebelah kiri sakit mcam kena cucuk2, , 2tahun lepas saya pernah pengsan doktor check ecg saya shows pvl, tapi saya tak pergi checkup sebab lepas tu macam dah ok, c… Baca lagi...
42 hari
Sulit
Sakit dada belah kanan dan tangan Dada belah kanan saya sakit seperti ditekan dan tangan belah kanan secara tiba tiba.Apabila saya mengerakkan tngan saya dada saya rasa sakit. Baca lagi...
8 hari
Sulit
Dada kiri sakit lagi Hi doc… Sebulan yg lepas saya ada buat test e. C. G, saya disahkan anx2… Tapi sampai sekarang dada saya blah kiri masih lagi sakit… Perlukan saya buat test e. C. G lagi Baca lagi...
43 hari
Tuntut RM300 Ujian COVID-19 >
Tanya Doktor Percuma Hadiah Tunai RM30 eFarmasi