Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Haid lewat 2minggu upt kejap kabur kejap tak

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: September 19, 2020 8:25 AM

Sulit 38 hari

hello doc , sya nak tnya sya period jenis tak teratur , cycle lebih 38 hari … tapi sya gune apps dan guna opk/LH sejak awal tahun … ikot tarikh apps dan opk mesti sama dan haid dtg ikot waktu apps bg … cuma last period sya 5 july , ikotkan dlm apps sya dh lewat period 17 hari… saya ada check upt awal bangun pagi masa 5 hari lewat period keputusan positif double line lepas 3 hari sya try balik upt jadi negatif … tapi bile sya try lagi upt keesokkan hari positf cuma line kabur dan sya try lagi upt jadi negatif,… sya jadi keliru skrg ni … boleh docker bagi jawapan ?? sya kerap sakit pinggang kadang rasa tak selesa dekat bhgian perut cramp mcm nk period tapi tak period pun… breast kadang sakit dan gtal … sya still gune opk dn opk sya kejap double terang kejap tak lepas tu terang balik… bau masakan pun kadang2 rasa nak muntah… ttc 2 tahun dah…

Dr Ramzdhan 38 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Kami memahami persoalan anda yang anda ajukan berkenaan dengan keputusan ujian UPT. Keputusan Ujian UPT boleh mengelirukan jika perkara berikut berlaku:

  • kandungan terlalu awal dan hormon sedikit dalam badan
  • cara penggunaan test kit yang salah
  • kerosakan pada test kit UPT

Oleh hal yang demikian, kami senaraikan tanda-tanda awal kehamilan seperti yang anda boleh dapati di bawah.

Untuk makluman anda, tanda-tanda awal kehamilanadalah seperti:

  • Haid Lewat Atau Tidak Datang Haid
  • Mual Loya Atau Muntah
  • Saiz Payudara Membesar Dan Payudara Menjadi Lebih Sensitif
  • Kerap Kencing
  • Deria Bau Lebih Sensitif
  • Pendarahan kecil
  • Keputihan
  • Perubahan selera makan
  • Keletihan

Hindari sakit perut dari mengganggu aktiviti harian anda dengan penjagaan sistem penghadaman yang betul.

Masalah bagi lewat datang haid pula boleh disebabkan oleh masalah berikut:

  • Tekanan hidup
  • Kekurangan berat badan atau berat badan berlebihan
  • Gaya hidup yang terlalu sibuk dan aktif
  • Mengambil pil perancang kehamilan
  • Masalah pada kelenjar tiroid
  • Sindrom polisistik ovari

Akan tetapi, untuk memastikan bahawa anda hamil atau tidak, disarankan untuk anda membuat ujian kehamilan melalui air kencing (UPT) atau berjumpa dengan doktor.

Oleh itu, anda disarankan untuk merujuk masalah ini dengan lebih lanjut kerana maklumat tambahan serta pemeriksaan adalah diperlukan sebelum kesimpulan dan rawatan dapat diberikan. Anda boleh klik pada link(DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami. Privasi anda akan kami jaga. Terima kasih.

Pastikan persoalan anda terjawab untuk kehamilan yang sihat. Doktor pakar ibu dan anak (obstetrician) dapat membantu anda.

Dikemaskini pada: Sat Sep 19 2020 08:25:45 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar tentang kesihatan am secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
yayanurdaya08
Kerap mengantuk walaupun rehat cukup Saya wanita berusia 23 tahun . Doktor saya ingin bertanya , sejak akhir-akhir ini saya sentiasa rasa mengantuk pada waktu siang walaupun saya mendapat tidur yg mcukupi . Selain itu sy juga hilang sele… Baca lagi...
5 hari
Sulit
Tambah ketinggian badan Hi doktor, saya pelajar berumur 17 thn,tinggi saya 148 cm. Saya nak tanya adakah ketinggian saya masih boleh bertambah dan macam mna cara untuk saya menambah ketinggian?? . Adakah pengambilan ub… Baca lagi...
43 hari
Sulit
Had umur untuk dapatkan hpv vaccine Saya wanita berkahwin berumur 35 tahun. Adakah saya masih boleh dapatkan vaksin hpv? Baca lagi...
16 hari
Sulit
Wondering if I have seizures or not? Tahun lepas,saya mengalami food poisoning and dehydrated.First symptoms was dizzy and terus pitam also muntah2.One of kawan saya cakap,after saya pitam,my eyes was roll pandang atas and whole bo… Baca lagi...
31 hari
Tanya Doktor Percuma 10.10 Health Fest: Baucar RM10!