Perlu Bantuan?

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Masalah blood pressure

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: Julai 30, 2020 3:52 AM

Sulit 5 bulan

saya berusia 21 tahun.dan mempunyai darah tinggi.sejak kebelakangan ni blood pressure saya tak menentu. 140/101 adakah baya jika blood pressure saya sentiasa begini?

Dr Sashini Seeni 5 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang gejala/masalah yang dihadapi. Untuk makluman pihak anda, masalah tekanan darah tidak terkawal yang berlanjutan akan menyebabkan kerosakan organ-organ seperti jantung, buah pinggang, mata, saluran darah dan otak. Komplikasi yang boleh berlaku akibat tekanan darah tinggi termasuk penyakit jantung, kegagalan fungsi buah pinggang, pendarahan dalam mata dan serangan angin ahmar.

Darah tinggi tidak akan sembuh dan hanya boleh dikawal. Anda harus mengamalkan gaya hidup yang sihat dan/atau mengambil ubat darah tinggi untuk sepanjang hayat. Gaya hidup yang sihat merangkumi pemakanan yang sihat, senaman secara berkala, pengekalan berat badan yang ideal, tidak merokok, tangani stres dan dapatkan tidur yang cukup.

Amalan gaya hidup yang sihat dapat mengawal tekanan darah, meningkatkan kesan ubat darah tinggi dan mengurangkan risiko komplikasi darah tinggi. Anda hanya perlu mengambil ubat apabila tekanan darah tidak dapat dikawal dengan amalan cara hidup yang sihat.

Ubat darah tinggi perlu diambil secara berterusan untuk memastikan ia berkesan dalam menstabilkan tekanan darah anda. Jika ubat darah tinggi dihentikan, tekanan darah tinggi berkemungkinan meningkat dengan cepat dan sukar dikawal. Komplikasi darah tinggi juga boleh berlaku atau bertambah serius. Oleh itu, anda harus mengikuti nasihat doktor untuk memastikan tekanan darah anda terkawal dan tidak menybabkan masalah yang lebih serius.

Pesakit darah tinggi biasanya tidak mengalami sebarang simptom. Tetapi, kadang-kadang anda boleh mengalami simptom seperti pening kepala. Anda harus memeriksa tekanan darah anda untuk mengetahui sama ada pening itu disebabkan oleh darah tinggi.

Oleh kerana umur anda masih muda, anda disarankan untuk berjumpa dengan doktor supaya punca darah tinggi anda dapat dikenal pasti dan rawatan yang lebih spesifik dapat diberi. Klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Thu Jul 30 2020 03:52:25 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Perubatan Dalaman tentang darah tinggi secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Sulit
Ubat darah tinggi tersilap time makan..tak ikut SOP makan yg betul sebab terlupa…adakah boleh membahayakan nyawa Saya lelaki 44 tahun…makan ubat amlodipine 10mg…soalan saya malam tadi telah makan ubat pada pukul 2200 sebab terlupa makan sebelah pagi (kebiasaannya makan pada pukul 0900 setiap pagi)…pagi ni … Baca lagi...
44 hari
Sulit
Hipotensi bagi hypertension Suami saya disahkan hypertension. Baru discaj. doc ada bekalkan satu ubat tambahan frusemide . balik rumah makan ubat seperti biasa. secara tiba2 dia hipotensi 89/57 . apakah tindakan selanjutny… Baca lagi...
18 hari
Sulit
Ubat darah tinggi amplodipine 10mg dan atenolol 50mg hi. saya sedang menjalani terapi ubat seperti di atas. kaki saya semakin bengkak. adakah kerana ubat amplodipine tersebut ? baru2 ni doctor telah memberi saya atenolol 50mg kerana saya sedang me… Baca lagi...
2 bulan
Sulit
Pertanyaan darah tinggi Saya wanita berusia 52 tahun. Sebulan lepas bacaan BP dalam lingkungan 168/110. Berjumpa doktor diberikan ubat Nabilet 5mg. ECG semua ok. Blood test semua ok. Setelah ambil ubat ini BP terkawal,… Baca lagi...
4 bulan
Sulit
Kepala berpusing apabila baring , muntah berulang kali Hi doktor.Ayah saya perokok tegar dan dia jugak pesakit kencing manis dan sudah dipotong 1 jari kaki kanan dan 2 jari kaki kiri. Berat 90 dan tinggi 178 Lately ni dia makin kerap demam. Semalam … Baca lagi...
51 hari