Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Najis Berdarah , hemorrhoids

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: Mei 3, 2020 4:39 AM

Sulit 2 bulan

Saya berumur 21. a week before Ramadhan saya ada kepayahan membuang . hard stool i guess then it bleeds banyak but tak splat on toilet bowl just when i want to flush i saw fresh blood then it be going on i go to clinic get check. it happens that my anus is luka so doc bagi ubat stop bleeding and constipation dah habis makan constipation but the other ubat tu buat saya demam n pening so saya stop. and ubat sapu. but it still bleeds until now came along with the. poop. which is already softened. help me doc should i be worried

Dr Sri Viknarajan 2 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall)untuk bercakap dengan pihak kami.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang dihadapi. Untuk makluman pihak anda, berak berdarah boleh jadi disebabkan beberapa perkara seperti:

Sebaiknya anda memeriksakan diri ke doktor seandainya perdarahan tidak berhenti, terdapat sakit, letih dan sebagainya kerana dikhuatiri terjadi kehilangan darah yang banyak sampai membahayakan.

Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor. Silakan klik pada link (DoctorOnCall) untuk menghubungi doktor ataupun pada link (DoctorOnCallEPharma) untuk bercakap dengan pihak farmasi kami secara atas talian. Privasi anda akan kami jaga. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Sun May 03 2020 04:39:14 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.87
Konsultasi Atas Talian
Sekarang anda boleh terus dapatkan konsultasi doktor secara online mengenai masalah Najis Berdarah dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
Sulit
Berak keluar darah dan adakah berkaitan dengan keguguran saya baru disahkan hamil oleh doktor dalam 5 minggu…sy mengalami sakit perut memulas yg menyebabkan sy berak dan terlihat ada mcm cecair merah. Sy risau adakah boleh akibatkan keguguran? Tetapi … Baca lagi...
59 hari
Sulit
Mengalami masalah berak berdarah secara bnyak dan menitik nitik Saya wanita berumur 21 tahun. Sejak kebelakangan ini. Saya sering berak keluar darah yang menitik nitik. Tetapi buasri saya x keluar. Dah di dubur saya akan rasa pedih bila najis mahu keluar… Baca lagi...
59 hari
Sulit
Sakit perut Dan berak berdarah pada pertama buang air besar .Selain itu boleh Tak doc bagi nasihat Saya berumur 18 thn saya sakit perut Dan berak berdarah saya dh berjumpa dengan doctor , doc kata sebab gastrik saya dh makan ubat yg diberi oleh doctor iaitu buscopan,omelon,gascoal Dan gelusil… Baca lagi...
2 bulan
Sulit
Suami sering merasakan perut tidak selesa dan mengeras dan pembungan air besar mengeluarakan darah suami saya sering mangalami masalah perut tidak selesa dan akan mula mengeras…apabila die rasa tidak selesa pasti die akan rasa seakan mahu buang air besar dan kemudian akan mengeluarkan darah y… Baca lagi...
29 hari
Sulit
Najis hitam dan berdarah dan sakit perut hello doktor sya lelaki umur 29 thn…saya nk bila saya g buang air besar…saya susah nak buang n najis ckit je keliar wrne hit…serta berdarah…apa kah punca nye ye Baca lagi...
21 hari
Tuntut RM300 Ujian COVID-19 >
Tanya Doktor Percuma Hadiah Tunai RM30 eFarmasi