Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Pendarahan selepas bersama selepas pantang

Dijawab oleh: Patient Care Consultant

Dikemaskini pada: Mei 25, 2019 9:36 AM

Anonymous 23 bulan

Saya berumur 35 tahun. Dan baru sahaja melahirkan anak ketiga. Sekarang saya sudah lepas waktu berpantang dan anak saya berumur 3 bulan. Saya memgalami pendarahan berwarna hitam pekat dan merah pekat sedikit2 selepas bersama dalam 2-3 hari. Awalnya saya fikir ianya darah haid tapi ianya berlaki setelah saya bersama dengan suami. Dan ini kalai ketiga saya alaminya. Tetapi saya tak merasa sebarang kesakitan ketika dan selepas bersama. Mohon pandangan doktor…

Salam sejahtera. Terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall)untuk bercakap dengan doctor.

Kami memahami kebimbangan anda teerhadap hal ini.Terdapat beberapa punca yang boleh menyebabkan pendarahan selepas seks.Antaranya ialah:

  • Faraj kering (“vaginal dryness”)
  • Kurang pelincir ketika seks
  • Jangkitan kulat candidiasis menyebabkan gejala seperti gatal, merah, keputihan yang pekat dan pendarahan selepas seks.
  • Ketumbuhan fibroid atau polip di pangkal rahim boleh menyebabkan pendarahan selepas hubungan seks.
  • Cervical ectropion

Anda disarankan untuk mendapatkan rundingan tentang masalah ini dengan lebih lanjut. Anda boleh klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara atas talian untuk mendapatkan maklumat yang selanjutnya. Terima kasih

Dikemaskini pada: Sat May 25 2019 09:36:58 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.87
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Urologi tentang kesihatan seksual secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19