Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Pil kecemasan postinor

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Jun 14, 2019 2:50 AM

Anonymous 23 bulan

Assalamualaikum doc. Sy ada pertanyaan mengenai postinor. Sy ada melakukan hubungan seks beberapa hari lalu. Sy ada mengambil postinor selepas seks pertama iaitu selepas 48jam. Kemudian selepas 12 jam sy melakukan seks lagi. Adakah sy boleh mengambil pil itu lagi utk kali yg kedua.?

Dr Ramzdhan 23 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall)untuk bercakap dengan doktor.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang dihadapi.

Untuk pengetahuan, Postinor-2 adalah kontraseptif kecemasan. Ia diambil dalam tempoh 72 jam hubungan seks tanpa perlindungan.

Dianggarkan bahawa Postinor-2 akan menghalang 85% kehamilan yang diharapkan. 95% kehamilan yang dijangkakan akan dicegah jika diambil dalam 24 jam pertama, menurun kepada 58% jika diambil antara 48 jam dan 72 jam selepas hubungan tidak dilindungi.

Untuk menjawab soalan anda, pil postinor pertama diambil dalam masa 72 jam setelah bersetubuh, pil kedua diambil setelah 12 jam dari pengambilan pil pertama. Jika anda mengambil kedua pil sekaligus, ini mengurangkan keberkesanan pil tersebut.

Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan kami secara peribadi melalui atas talian. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Fri Jun 14 2019 02:50:04 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Sakit Puan tentang perancangan keluarga secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19