Tanya Doktor

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Pil kecemasan postinor

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Jun 14, 2019 2:50 AM

Anonymous 17 bulan

Assalamualaikum doc. Sy ada pertanyaan mengenai postinor. Sy ada melakukan hubungan seks beberapa hari lalu. Sy ada mengambil postinor selepas seks pertama iaitu selepas 48jam. Kemudian selepas 12 jam sy melakukan seks lagi. Adakah sy boleh mengambil pil itu lagi utk kali yg kedua.?

Dr Ramzdhan 17 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall)untuk bercakap dengan doktor.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang dihadapi.

Untuk pengetahuan, Postinor-2 adalah kontraseptif kecemasan. Ia diambil dalam tempoh 72 jam hubungan seks tanpa perlindungan.

Dianggarkan bahawa Postinor-2 akan menghalang 85% kehamilan yang diharapkan. 95% kehamilan yang dijangkakan akan dicegah jika diambil dalam 24 jam pertama, menurun kepada 58% jika diambil antara 48 jam dan 72 jam selepas hubungan tidak dilindungi.

Untuk menjawab soalan anda, pil postinor pertama diambil dalam masa 72 jam setelah bersetubuh, pil kedua diambil setelah 12 jam dari pengambilan pil pertama. Jika anda mengambil kedua pil sekaligus, ini mengurangkan keberkesanan pil tersebut.

Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan kami secara peribadi melalui atas talian. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Fri Jun 14 2019 02:50:04 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Sakit Puan tentang perancangan keluarga secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Mulakan Rigevidon ketika tidak haid Salam sejahtera doktor, saya mula makan pil perancang Rigevidon pek pertama ketika saya tidak haid, adakah ia berkesan dan berapa lamakah tempoh ia akan mula berkesan? Baca lagi...
21 hari
Sulit
Adakah jarak masa tertentu selepas ambil depo injection until bersama suami Saya wanita berumur 28 tahun dan sekarang masuk minggu ketiga selepas saya ambil depo injection.adakah injection itu sudah dapat mencegah dari kehamilan? Perlukah jarak masa tertentu untuk bersa… Baca lagi...
11 hari
Sulit
Period berpanjangan selepas mengambil pil perancang - Yasmin Salam dr. Biasanya tempoh period saya hanyalah 7 hari tapi setelah saya ambil pil perancang iaitu pil Yasmin, period saya berlarutan dah telah masuk 12 hari. Sejak dari hari ke 6 sehingga hari i… Baca lagi...
13 hari
Sulit
Morning after pill apa yang sesuai Saya wanita berumur 25 tahun… 2 ari lepas bersama dengan suami pada hari ke 13… jika ingin morning after pill apa yang sesuai… kerana kami blok merancang untuk ada anak suami tidak pakai kondom … Baca lagi...
16 hari