Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Sakit menyucuk dibelah kiri dada ke bahagian bahu dan lengan sedikit

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: Jun 11, 2021 1:04 PM

Sulit 3 bulan

saya wanita bujang, 41 tahun. kebelakangan ini merasa sakit ( menyucuk2 ) di dada kiri. Adakala membawa ke kanan tetapi lebih jelas belah kiri, hampir 2 minggu. Sakit itu adakala membawa ke bahu kiri bahagian atas dan rasa sakit apabila sujud ketika solat. Pernah buat ECG 1tahun lepas tapi doc kata clear. Kali ni lebih lama sakit menyucuk nya. Simptom2 lain tiada kecuali cepat penat, kaki saya bahang menyucuk sedikit bengkak, tidak terlalu jelas.

Dr Sri Viknarajan 3 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera dan terima kasih kerana menghubungi kami.

Kami memahami kebimbangan dan ketidakselesaan anda tentang sakit mencucuk di sebelah kiri dada ke bahagian bahu dan lengan selama hampir 2 minggu yang disertai dengan bengkak pada kaki.

Umumnya gejala sakit yang mencucuk pada dada sebelah kiri yang terkadang dapat menyebar ke anggota tubuh yang lain boleh disebabkan oleh pelbagai perkara lain, antaranya termasuk

  • kekejangan otot
  • pedih ulu hati

Namun begitu, gejala-gejala tersebut boleh manandakan gangguan yang lebih serius dan memerlukan pemerhatian doktor dengan lebih lanjut, seperti

  • gangguan jantung
  • keradangan organ saluran pencernaan
  • ketumbuhan

Oleh itu, anda amat disarankan untuk bercakap dengan doktor secara atas talian agar kami boleh membantu anda dengan lebih lanjut.

Kami berharap jawapan ini dapat membantu anda. Terima kasih.

Klik di sini untuk bercakap dengan doktor.
Klik di sini untuk bercakap dengan Pakar Jantung

Dikemaskini pada: Fri Jun 11 2021 13:04:54 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.87
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Jantung/Kardiologi tentang sakit dada secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19