Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Sering mengalami rasa sakit kepala

Dijawab oleh: Patient Care Consultant

Dikemaskini pada: Mei 27, 2019 12:21 AM

Anonymous 12 bulan

Assalamualaikum, saya seorang wanita yang berumur dalam linkungan 20an, di sini saya ingin memberitahu bahawa saya memang mempunyai migrain tetapi semenjak kebelakangan ni dah lebih kurang nak dekat seminggu saya selalu mengalami sakit kepala yang teramat dan sangat sangat sehingga merasakan sakit itu di bahagian urat mata saya secara berlarutan lagi2 pada waktu malam yg subuh dan pagi… Sering merasa selalu nak muntah dan mual, mengalami masalah ingin tidur dan sentiasa merasakan letih… Saya jadi risau apabila saya telah terbaca tanda2 gejala awal barah otak tu sebab ada beberapa ciri di situ yg telah saya alami… Jadi doktor di sini saya ingin minta pendapat dan penjelasan dengan apa yg saya alami ni… Terima kasih

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang anda ajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall)untuk bercakap dengan doktor.

Sakit kepala boleh disebabkan banyak sebab dan dipengaruhi oleh pelbagai faktor.

Kebiasan pesakit yang mengalami sakit kepala tergolong dalam sakit kepala primer iaitu melibatkan sakit kepala migrain, sakit kepala jenis berkelompok dan sakit kepala sakit kepala ketegangan. Majoriti daripada sakit kepala boleh datang dari kumpulan sakit kepala jenis primer. Jika bukan daripada sakit kepala jenis primer, maka sakit kepala itu akan disebabkan daripada sakit kepala jenis sekunder.

Sakit kepala jenis sekunder boleh disebabkan masalah yang menyebabkan tekanan di dalam ruang tengkorak meningkat daripada paras yang normal. Selain itu, sakit kepala sekunder juga boleh disebabkan masalah yang berlaku di luar tengkorak seperti glaukoma, sinusitis dan jangkitan sistem pendengaran atau otitis media. Sinusitis merupakan salah satu sebab utama sakit kepala jenis sekunder dalam kalangan rakyat Malaysia.

Antara simptom-simptom yang dialami oleh pesakit sinusitis adalah seperti sakit kepala, sakit pada bahagian muka, hidung tersumbat, hidung atau mata berair, demam dan juga muka menjadi merah. Sinus adalah ruang yang mempunyai udara dikelilingi tulang yang berfungsi untuk meringankan tekanan dalam kepala kita. Sinusitis akan terjadi apabila ruang yang mengandungi udara tersebut penuh dengan lendir yang dirembeskan apabila kita mengalami infeksi trakus pernafasan atas atau selsema yang berpanjangan. Disebabkan oleh itu, pesakit yang mengalami sinusitis akan berasa berat kepala dan tidak selesa dan sering kali penyakit sinusitis ini disalah anggap ianya sebagai serangan migrain.

Untuk mendapatkan rawatan yang sesuai, sila rujuk kepada doktor kami secara peribadi melalui atas talian. Klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan doktor bertauliah kami. Terima kasih

Dikemaskini pada: Mon May 27 2019 00:21:13 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.87
Sulit
Sakit kepala berdenyut ditengah bahagian kepala Mak saya berumur 60tahun , mak saya mengalami sakit kepala ditengah sudah seminggu , Baca lagi...
19 hari
Sulit
Sakit kepala dan berpeluh2 Suami sy berumur 29 tahun berat badan 115kg. Setiap kali tidur dia mesti berpeluh2 dan kerap sakit kepala, muntah2 dan berpeluh2 serta sakit2 badan. Boleh advise kenapa yer… Baca lagi...
9 hari
Sulit
Sakit kepala, mual, sakit tengkuk, sakit bahagian mata Hi saya bella berumur 20 tahun dan saya mempunyai migrain. pada mulanya ia tidak kerap berlaku tetapi sekarang ia makin kerap dan saya mula risau. kadang kadang seminggu, lebih dari dua ke tiga … Baca lagi...
16 hari
Sulit
Sakit kepala berdenyut-denyut dibahagian belakang Saya wanita umur 19 tahun , saya kerap sakit kepala berdenyut dibahagian belakang secara tiba-tiba dan ia kerap berlaku secara tiba-tiba . Adakah itu membahayakan Baca lagi...
22 hari
Sulit
Sakit kepala saya jadi lebih teruk nowadays Doktor, saya umur 19, saya sakit kepala dari saya umur 16 and buat research and I guess it’s tekanan darah rendah maybe… Sebab Kalau bangun je Mesti sakit sangat like suddenly macam nak pitam An… Baca lagi...
3 hari
Tuntut RM300 Ujian COVID-19 >
Tanya Doktor Percuma Hadiah Tunai RM30 eFarmasi