Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Termasak silica gel & terminum air rebusan silica gel bersama laicikang

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: Julai 2, 2020 3:13 PM

afrinaalwi 11 bulan

Hai, saya ada customer yang bertanya tentang termakan silica gel. saya jual pack bahan2 laicikang kering & pack silica gel food grade untuk pastikan packaging sentiasa kering. Tetapi baru sebentar tadi customer whatsapp saya yang dia termasak silica gel sekali & satu family dah terminum air rebusan tersebut. Ada apa2 effect or tindakan yang perlu diambil ke? saya risau tentang perkara ni sebab berkait dengan keselamatan customer saya

Dr Sashini Seeni 11 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang gejala/masalah yang dihadapi. Untuk makluman pihak anda, silica gel atau nama lainnya, silica dioxide digunaka untuk menyerap kelembapan. Sekiranya dimakan, ia akan dibuang melalui najis kerana gel ini tidak akan dicerna. Namun, bungkusan gel ini selalunya dikatakan beracun atau ‘Jangan dimakan’ kerana terdapat tambahan bahan kimia seperti ‘cobalt chloride’ atau ‘methyl violet’ yang bertukar warna apabila menyerap kelembapan. Sekiranya gel ini berwarna, ini adalah lebih merisaukan. Dalam kuantiti yang sedikit, gel ini tidak akan membahayakan kesihatan. Namun, anda harus menasihati pelanggan anda supaya memantau diri mereka untuk simptom seperti sakit perut dan cirit-birit.

Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor. Klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Thu Jul 02 2020 15:13:02 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Gastroenterologi tentang keracunan makanan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19