Sebahagian daripada doktor di DoctorOnCall


Dr Sashini Seeni

Perubatan Am

Dr M Ramzdhan

Perubatan Am

Dr Nathaniel Ho

Perubatan Am

Dr Rashid Khan

Perubatan Am

Dr Nurhayati

Perubatan Am

Dr Sri Viknarajan

Perubatan Am

Dr Fatahiyah

Perubatan Am

Dr Nur Syuhada

Perubatan Am

Dr Lee Chin Meng

Perubatan Am

Dr Mohamad Kashfi

Perubatan Am

Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris
Doktor-doktor kami boleh menulis dalam Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris
Doktor bertauliah
Semua doktor di DoctorOnCall adalah berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia
Privasi Terjamin
Sebarang data anda tidak akan didedahkan kepada mana-mana pihak
Pantas Dan Cekap
Sebarang pertanyaan anda akan dijawab oleh doktor degan segara
*Forum ini terbuka kepada umum. Elakkan daripada berkongsi maklumat sulit anda seperti no telefon dan email kerana ia boleh dilihat oleh orang lain.
Hantar Secara Sulit

Berikan tajuk untuk masalah kesihatan anda
*Tajuk anda mestilah melebihi 20 patah perkataan
Terangkan dengan lanjut masalah kesihatan yang anda alami
*Penerangan anda mestilah melebihi 20 patah perkataan
Sila masukkan alamat emel anda supaya kami dapat menghantar jawapan bagi soalan anda

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Perut kejang selepas balik lawatan sekolah

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: November 30, 2018 12:55 AM
Guilun 18 bulan

Saya baru balik lawatan sekolah smlm, perut saya kejang tapi saya tak muntah atau cirit. dia on off dan keterlaluan sampai saya harus baring untuk reda sakit. apakah masalah saya doc?

Dr Sri Viknarajan 18 bulan
General Practitioner

Hello!

Dari kenyataan anda di atas, anda sedang mengalami sakit perut yang tenat. Sakit perut merupakan salah satu gejala yang paling biasa dan terdapat pelbagai punca untuk sakit perut. Namun demikian, sakit perut yang keterlaluan sehingga perlu baring untuk meredakan sakit adalah tanda unik radang peritoneum atau peritonitis. Terdapat pelbagai punca yang boleh menyebabkan radang peritoneum:

• Keradangan appendix merupakan punca utama radang peritoneum dalam kalangan orang muda. Radang appendix biasanya menyebabkan kesakitan di bahagian bawah atau bahagian kanan abdomen.
• Ulser gastrik yang pecah
• Usus yang pecah
• Batu karang dan jangkitan hempedu
• Radang pankreas (biasanya disebabkan oleh batu karang yang tersangkut di saluran pankreas)
• Untuk warga perempuan, jangkitan ovari atau saluran Fallopian juga boleh menyebabkan radang peritoneum

Selain radang peritoneum, punca-punca lain yang boleh menyebabkan sakit perut adalah seperti keracunan makanan, batu karang di buah pinggang dan ureter, hernia yang terperangkap, usus yang tersumbat dan sebagainya. Kondisi anda sekarang adalah dikenali sebagai acute abdomen atau sakit abdomen yang akut.

Kebanyakkan punca acute abdomen mempunyai rawatannya. Anda digalakkan untuk pergi ke jabatan kecemasan dengan segera untuk mendapatkan rawatan.

Dikemaskini pada: Fri Nov 30 2018 00:55:03 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.87
DOC Patient Care 18 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera. Terima kasih di atas soalan anda.

Terdapat banyak masalah kesihatan yang boleh menyebabkan sakit perut termasuklah masalah usus seperti sembelit atau Irritable Bowel Syndrome (IBS), jangkitan gastroenteritis, ginjal atau pundi kencing, masalah berkaitan makanan seperti terlalu banyak makan, keracunan makanan atau alahan kepada makanan. Punca-punca lain ialah masalah di luar abdomen seperti ketegangan otot, masalah appendicitis atau keracunan seperti gigitan labah-labah.

Sering kali, ia bukanlah masalah serius. Kanak-kanak mungkin merasa sakit perut apabila mereka bimbang tentang diri mereka atau orang di sekeliling mereka. Appendisitis adalah salah satu sebab yang kerap memerlukan pembedahan. Appendiks adalah tiub kecil di sekitar usus. Jika tiub ini tersekat, ia boleh menyebabkan jangkitan. Apendisitis boleh berlaku pada semua golongan umur tetapi jarang berlaku pada kanak-kanak kecil. Kesakitan sering bermula di tengah-tengah perut dan bergerak turun rendah di sebelah kanan. Perut menjadi sakit untuk disentuh. Ini selalunya lebih teruk dengan batuk dan gerakan badan.

Saya sarankan anda berjumpa dengan doktor jika sakit semakin teruk atau demam panas. Antara ujian yang mungkin dijalankan ialah ujian darah, ujian air kencing, sampel najis atau x-ray. Rawatan akan bergantung pada puncanya. Rawatan mungkin hanya merangkumi rehat di rumah dan minum air yang mencukupi. Elakkan makanan berempah dan pedas. Jika anda mengalami kesukaran untuk makan dan minum, darah dalam muntah atau najis serta ruam kulit, sila berjumpa doktor dengan segera.

Dikemaskini pada: Mon Dec 10 2018 08:39:47 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.87
Tuntut RM300 Ujian COVID-19 >
Tanya Doktor Percuma Hadiah Tunai RM30 eFarmasi