Need Help?

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Tersalah makan 2 pil perancang sehari

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: Mei 21, 2022 9:13 AM

Sulit 40 hari

hai doktor. sy mengambil pil perancang Yasmin sejak daripada feb… tapi sy tersalah makan. seharusnya hari ini saya mkn pil hari jumaat… tetapi semasa sy lihat pada strip, pil hari khamis masih ada… sy keliru kerana sy tidak pernah termiss utk makan. jadi saya buat keputusan untuk makan 2 pil sekaligus. Selepas makan 2 pil tersebut,sy perhatikan strip pil itu dan sy mendapati rupanya pada hari sebelumnya itu(khamis), sy tersalah makan pil hari jumaat yg minggu hadapannya iaitu pil terakhir sebelum rehat 7 hari… jadi saya bingung… pil akan jadi tidak cukup 21hari. Sepatutnya hari pil terakhir yg sepatutnya jatuh pada hari jumaat akan terawal pada khamis… Jadi bagaimana dengan kitaran pil sy? Adakah akan berubah menjadi awal sehari? Atau kekalkan yg lama dan biarkan sahaja tertinggal pil terakhir hari jumaat itu?

Dr Sashini Seeni 40 hari
General Practitioner

Salam sejahtera,

Terima kasih kerana memilih kami untuk mendapatkan pandangan tentang masalah kesihatan anda.

Untuk pengetahuan anda, kesilapan semasa pengambilan ubat Yasmin biasa berlaku disebabkan oleh keletihan. Langkah utama semasa anda lupa mengambil Yasmin

  • Kurang daripada 12 jam : Perlindungan terhadap kehamilan tidak berkurangan. Ambil tablet sebaik sahaja anda ingat dan kemudian ambil semula tablet berikut pada masa biasa.
  • Lebih daripada 12 jam : Perlindungan terhadap kehamilan mungkin dikurangkan. Lebih banyak bilangan tablet yang anda terlupa, lebih besar risiko untuk hamil. Anda memerlukan perlindungan penghalang lain seperti kondom

Bagi keadaan anda, anda akan mengambil pil terakhir pada hari Khamis dan mungkin mengalami keadaan withdrawal bleeding/pendarahan selama 7 hari sebelum meneruskan dengan paket Yasmin yang baharu sekiranya perlu.

Oleh itu, saya menyarankan anda supaya merujuk kepada doktor untuk mendapat rawatan yang tepat. Anda boleh berhubung dengan doktor kami secara atas talian untuk mendapat maklumat serta rawatan yang lebih lanjut.

Saya berharap agar jawapan ini dapat membantu anda. Terima kasih.

Klik di sini untuk bercakap dengan doktor.
Perancangan keluarga penting untuk kesejahteraan rumah tangga. Khidmat nasihat pakar, dapat membantu anda!

Dikemaskini pada: Sat May 21 2022 09:13:30 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Ujian dan vaksin COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Ujian COVID-19 Dari RM70 Vaksin COVID-19 Dari RM109
Tahukah anda sistem imun juga memainkan peranan dalam keberkesanan vaksin?
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA Saringan Kesihatan Dari RM100
Ambil Ujian Darah
Lakukan ujian darah di rumah anda sekarang. Dapatkan keputusan dalam 2 hari.
Tempah Saringan Darah
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Sakit Puan tentang perancangan keluarga secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80