Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Wajah saya pucat dan saya tidak tahu apa punca wajah saya pucat

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: Ogos 16, 2020 1:26 AM

Sulit 2 bulan

Saya berumur 19 tahun.Saya sedar saya mengalami wajah pucat sejak saya masuk sekolah menengah.Saya tidak tau apa punca saya mempunyai wajah yang pucat seperti ini.Adakah saya perlu bertemu doktor untuk bertanya atau wajah pucat adalah normal?

Dr Sri Viknarajan 2 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.
Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall)untuk bercakap dengan doktor.

Berkenaan dengan masalah yang anda hadapi kelihatan pucat boleh disebabkan oleh:

  • Terlampau letih
  • Aliran darah yang tidak mencukupi (Anaemia)
  • Seri muka orang berkulit cerah (Normal complexion)

Selain itu, simptom anemia atau kekurangan darah seperti berikut:

  • sakit kepala dan rasa kepala ringan
  • rasa letih dan tidak bermaya
  • rasa mahu pitam

Anda dinasihatkan untuk mendapatkan surat rujukan ke pakar bagi pemeriksaan lebih lanjut akan masalah yang anda alami bagi mengenalpasti punca sebenar penyakit yang anda alami. Oleh itu, anda disarankan untuk merujuk masalah ini dengan lebih lanjut kerana maklumat tambahan serta pemeriksaan adalah diperlukan sebelum kesimpulan dan rawatan dapat diberikan. Anda juga boleh klik pada link (DoctorOnCall)ataupun pada link (DoctorOnCallEPharma) untuk bercakap dengan pihak kami atau farmasi kami secara atas talian bagi mendapatkan nasihat atau diagnosis. Privasi anda akan kami jaga. Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Sun Aug 16 2020 01:26:09 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.87
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Sakit Puan tentang kesihatan am wanita secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Babyhair on my chest Saya seorang wanita berusia dalam 20an dan masih bujang. Saya mula perasan adanya babyhair/ bulu2 halus disekitar chest dan nipple saya ketika berusia 17tahun lagi. Adakah saya terlebih hormon l… Baca lagi...
21 hari
Sulit
Area puting payudara saya sudah bernanah nak dekat sebulan lebih dah. Tapi saya tidak rasa sakit pon dekat area tu Saya wanita 19 tahun. 3bulan lepas saya alami gatal2 badan dan memang habis satu badan naik biji2 gatal, and paling banyak naik dekat area tekak. Pastu sebulan slps tu, payudara saya pula mula g… Baca lagi...
19 hari
Sulit
Puting panjang dan terjojol sy wanita bujang berusia 20an. sy mmpunyai puting payudara yg panjang dan terjojol dgn jelas. adakah ianya normal?sbb sy ada terbaca artikel di FB tulis kalau jenis macam ni maksudnya pernah dis… Baca lagi...
2 hari
Sulit
Bayi perempuan umur setahun 2 bulan kemaluannya tertutup Anak saya sekarang mengalami masalah lubang kemaluanya tertutup… Tak pasti sejak bila, saya hanya tahu masa umurnya setahun.Semasa usia 3bulan dia bersunat. Dah jumpa 2 doktor, yang pertama dibe… Baca lagi...
4 hari
Sulit
Waktu subur wanita menggunakan kalendar dan opk test Saya wanita berumur 26 tahun, kebiasaannya waktu subur sy tepat berdasarkan kalendar dalam aplikasi telefon saya dengan test opk. Tetapi bulan ini, ketika saya telah mencapai waktu high ovulatio… Baca lagi...
2 hari
Tanya Doktor Percuma 10.10 Health Fest: Baucar RM10!