Our panel of doctors at DoctorOnCall


Dr Sashini Seeni

General Health

Dr M Ramzdhan

General Health

Dr Nathaniel Ho

General Health

Dr Rashid Khan

General Health

Dr Nurhayati

General Health

Dr Sri Viknarajan

General Health

Dr Fatahiyah

General Health

Dr Nur Syuhada

General Health

Dr Lee Chin Meng

General Health

Dr Mohamad Kashfi

General Health

English and Malay
Our doctors can help you in both languages
Accredited Doctors
All doctors at DoctorOnCall are registered with Health Ministry of Malaysia
Privacy Guaranteed
Your data is safe and will not be revealed to any parties
Quick and Efficient
All queries will be answered by doctors in a quick and efficient manner
*This is a public forum. Please do not put any personal information such as phone numbers, emails as it will be publicly visible
Submit Anonymously

Give a title to your health problem
*Title must be more than 20 characters
Explain in detail what health problem you're having
*Explanation must be more than 20 characters
Please enter your email address so we can send you answer to your question

Malaysia's #1
Health Forum

Genital wart for men

Answered by: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Last Updated: July 14, 2020 11:28 AM
Anonymous 2 months

Hi saya nak tanya, hari tu saya ada ke klinik untuk buat cek di kemaluan saya ada macam ketuat. Tapi tak sakit dan tak luka. Nanah apa pun takde. Cuma sakit di mata je bila tengok dengan bintik kecik tu. saya pun dah cek ujian HIV 3 minggu lepas dan result dia negatif. Masalah ketuat di kemaluan saya ni saya dah guna macam2 ubat di farmasi, dia hilang kejap hari tu, then ada balik. Saya dapati benda ni terjadi jika saya bercukur. Setelah membuat kajian di Google, HPV ni adalah yg paling tepat dengan situasi saya. Other STD lain semua bukan. Doktor di klinik masa saya cek hari tu pun cakap bukan. Dia ada bagi saya ubat cream iaitu Zarin Cream, berkesan untuk saya dulu. Tapi sekarang bila saya mencukur bulan lepas, dia naik balik ketuat tu. Kalau saya sapu ubat antiviral sahaja, adakah ia berkesan untuk mengahapus ketuat itu? Dan adakah ia berbahaya untuk diri saya? Mohon jawapan dari doktor. Terima kasih.

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 2 months
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang dihadapi. Untuk makluman pihak anda, zarin Cream adalah anti-kulat yang digunakan untuk merawat jangkitan kulat tertentu, termasuk kurap, kaki atlet, dan gatal jock.

Manakala warts adalah disebabkan oleh virus papillomavirus manusia HPV. Akan tetapi kajian di google adalah tidak mencukupi membuat diagnosis ini. Hal ini kerana sekiranya zarin cream, ubat anti-kulat berkesan untuk anda, berkemungkinan maslaah yang anda alami adalah bukan warts. Oleh itu, saya tidak menyarankan untuk anda mengambil unbat sapu anti-viral tanpa mengetahui diagnosis yang sebenar.

Akan tetapi, jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut serta pemeriksaan adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Hanya selepas mengetahui diagnosis yang sebenar, barulah rawatan yang sesuai boleh diberikan. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor sebelum memulakan apa-apa rawatan.

Anda juga boleh klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Terima kasih.

air-mani-bercampur-darah

Last Updated: Tue Jul 14 2020 11:28:25 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Online Consultation
Talk to a doctor or Specialist online about general health from anywhere you are without having to queue anymore
Doctor Consult
RM19.99
Specialist Consult
From RM80
FREE Detailed Health Assessment
Prevention is better than cure. Is My Body Ready to Fight Infection? Find Out in only 5 short minutes!
Start FREE Health Assessment
Ask Doctor For Free Malaysia Day celebrations: RM15 off