Jangkitan Bakteria Kulit Anak Yang Harus Awasi Dan Rawatannya - Kudis Api (Impetigo)!

Kudis Api (Impetigo), Jangkitan Kulit Bakteria Pada Anak! - DoctorOnCall
Anonymous

Selamat sejahtera doktor, saya seorang ibu yang sedang dalam kerisauan. Anak saya, Adam yang berumur 4 tahun sedang mengalami penyakit kulit yang menyakitkan. Masalah ini berlaku seminggu yang lalu, kaki dia tercalar selepas jatuh ketika bermain. Dia asyik menggaru luka itu dan selepas beberapa hari, luka itu menjadi lebih besar dan mulai bernanah. Luka ini merebak ke tubuh badan dan Adam juga mengalami demam panas. Gejala ini tidak bertambah baik sehingga ke hari ini dan saya sedih melihat anak saya menderita sebegini. Apakah yang sedang berlaku kepada Adam dan bagaimana untuk mengubati masalah ini?

Anonymous
Selamat sejahtera doktor, saya seorang ibu yang sedang dalam kerisauan. Anak saya, Adam yang berumur 4 tahun sedang m... See More
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA

Salam sejahtera dan terima kasih atas soalan yang diajukan. Sebagai seorang ibu, saya amat memahami kebimbangan anda terhadap anak yang sakit ini dan saya akan mencuba sedaya upaya untuk membantu anda. Berdasarkan keterangan anda, kemungkinan anak anda menghidapi jangkitan kulit amatlah tinggi kerana dia mempunyai luka semasa terjatuh dan permukaan lantai itu tidak bersih. Terdapat beberapa jenis penyakit kulit yang boleh terjadi dalam situasi ini, antaranya:

 • Cellulitis
 • Kudis Api (Impetigo)
 • Kudis Buta (Scabies)
 • Kurap
 • Cutaneous Larva Migrans (Komplikasi jangkitan parasit)

Kemungkinan msalah kudis api ialah tinggi kerana sifatnya yang mudah merebak. Namun, saya perlu melihat dan memeriksa luka-luka yang merebak itu supaya saya boleh mengenalpasti diagnosa kerana penyakit-penyakit ini mempunyai sifat luka yang berlainan.

Untuk diagnosa yang lebih tepat, anda boleh mengunjungi laman web kami https://www.doctoroncall.com.my/ untuk mendapatkan konsultasi daripada doktor kami melalui forum, live chat, sesi audio atau video supaya doktor boleh melihat luka anak anda dengan lebih teliti.

Salam sejahtera dan terima kasih atas soalan yang diajukan. Sebagai seorang ibu, saya amat memahami kebimbangan anda ... See More

Apakah Itu Kudis Api?

Kudis api merupakan penyakit kulit yang selalunya menjangkiti golongan kanak-kanak. Ia juga dikenali sebagai Impetigo dalam bidang perubatan dan ia disebabkan oleh jangkitan kuman yang bernama Staphylococcus Aureus atau Streptococcus Pyogenes. Kudis bernanah ini mudah merebak ke kawasan badan yang lain kerana kanak-kanak yang sering menggaru dan kurang pandai menjaga kebersihan diri. Ramai ibu bapa selalu terkeliru kudis api dan kudis buta, kedua-dua penyakit ini disebabkan oleh jangkitan yang berlainan!

Jenis Kudis Api

Jenis kudis boleh dibahagikan kepada dua kategori, iaitu:

 1. Impetigo Bukan Bullous (Non-Bullous)
 2. 70 peratus kes jangkitan kudis api terdiri daripada jenis ini. Kudis bernanah dan melecetini selalunya berlaku pada kawasan muka, tangan dan kaki kanak-kanak selepas kecederaan yang menghasilkan luka. Dalam bidang perubatan, ianya dikenali sebagai Impetigo Contagiosa yang membawa maksud mudah merebak kepada individu lain atau ke kawasan kulit sekitar.

 3. Impetigo Bullous
 4. Luka yang dijumpai dalam jenis ini ialah kudis berair dan ianya selalu dikeliru dengan cacar air atau kayap. Kudis ini boleh timbul tanpa sebarang luka atau trauma pada kulit. Cecair yang terkumpul dalam kudis ini akan semakin mengembung dan akan pecah sekiranya terlalu tegang. Ulser akan terbentuk selepas kudis ini pecah dan meningkatkan risiko jangkitan oleh kuman yang lain. Cecair ini terbentuk kerana toksin kuman Staphylococcus Aureus yang merekah lapisan kulit dan mengeluarkan airnya.

Punca Jangkitan Kudis Api

Seperti yang dinyatakan di atas, kudis api ini disebabkan oleh jangkitan kuman. Namun, bagaimanakah kuman-kuman ini menyerang kulit kita? Terdapat beberapa cara bakteria ini boleh menceroboh kulit kita, antaranya:

 • Luka akibat trauma pada kulit. Pembukaan kulit ini memudahkan bakteria untuk berjangkit lapisan kulit dan menyebabkan kudis. 
 • Tabiat kanak-kanak yang suka menggaru. Kanak-kanak yang tidak berupaya untuk menjaga kebersihan diri sendiri suka menggaru di luka yang dicemari oleh kuman tersebut. Selepas itu, mereka akan menggaru di kawasan lain seperti muka dan ianya akan mula merebak.
 • Cacar air.
 • Ekzema.
 • Kudis buta.
 • Gigitan serangga.
 • Jangkitan kurap

Terdapat juga beberapa faktor risiko yang boleh menyebabkan jangkitan ini berlaku, iaitu:

 • Umur. Kanak-kanak dalam jangka umur 2 hingga 5 tahun.
 • Tempat yang sesak dengan orang awam. Jangkitan mudah merebak sekiranya tempat penuh dengan orang kerana ia meningkatkan peluang sentuhan dengan pesakit kudis api.
 • Cuaca yang panas dan lembap. Negara tropikal kita yang selalu berada dalam cuaca sebegini amat sesuai bagi kuman-kuman ini untuk merebak!

Luka badan disebabkan penyakit kulit amat berisiko tinggi untuk dijangkiti oleh bakteria Staphylococcus Aureus. Bagi individu yang mempunyai sistem imuniti yang lemah seperti pesakit kencing manis, HIV, kanser atau golongan kanak-kanak, mereka adalah lebih cenderung untuk menghidapi penyakit kudis api ini.

Gejala Jangkitan Kudis Api

Sifat kudis api pada kanak-kanak adalah seperti:

 • Kudis akan bermula dengan kemerahan dan mula melecet selepas beberapa hari. 
 • Nanah yang berwarna kuning coklat akan lendir dari luka dan menjadi kering seperti madu.
 • Pesakit akan berasa gatal dan kadang kala sakit pada luka. 
 • Kudis berair juga mungkin berlaku dan selalunya membentuk ulser selepas ia pecah, tetapi jenis ini lebih jarang.

Bagi orang dewasa, ada lagi sejenis impetigo yang lebih serius iaitu dikenali sebagai Ecthyma. Ecthyma menembus lebih dalam ke lapisan kulit dan menyebabkan pengumpulan nanah atau cecair, seterusnya menyebabkan kesakitan yang teramat. Kadang kala, Ecthyma ini boleh bertukar menjadi ulser yang dalam.

Komplikasi Yang Mungkin Berlaku Pada Pesakit

Secara umum, Impetigo ini bukan penyakit yang membahayakan. Namun, ada juga peluang yang rendah pesakit ini akan mendapat komplikasi. Komplikasi seperti:

 • Cellulitis. Penyakit ini merupakan jangkitan kulit yang lebih serius di mana ia boleh merebak ke noda limfa atau saluran darah. Cellulitis yang tidak dirawat akan mengancam nyawa pesakit tersebut!
 • Masalah buah pinggang. Salah satu masalah yang boleh berlaku pada buah pinggang adalah keradangan iaitu post-streptococcal glomerulonephrits. Komplikasi ini amat jarang berlaku dan kejadiannya diakibatkan oleh jangkitan Streptococcus Pyogenes. Pesakit akan mengalami gejala seperti kencing berdarah, bengkak badan atau meningkatkan tekanan darah.
 • Demam Scarlet. Komplikasi jangkitan Streptococcus ini juga jarang berlaku di mana pesakit akan mengalami demam panas, ruam merah seluruh badan, muntah dan sakit badan.

Sekiranya anak anda menghadapi masalah ini, anda harus membawa anak anda untuk berjumpa doktor supaya rawatan yang sesuai dapat diberikan.

Cara Rawatan Dan Pencegahan Daripada Merebak

Ibu bapa pasti akan gelisah jika anak berjumpa dengan doktor kerana mereka akan menangis semasa prosedur klinikal. Saya menyeru bahawa ibu bapa supaya tidak merisaukan perkara ini, tindakan anda untuk mendapatkan rawatan adalah betul, anda tidak mahu anak anda menderita dengan lebih lama. Bagi kes yang lebih ringan, krim antibiotik akan dipreskripsikan untuk disapu di kudis, manakala bagi kes yang lebih serius, ubat antibiotik makan adalah penting untuk membunuh kuman yang telah merebak ke seluruh badan. Antibiotik ini berperanan untuk membasmi bakteria supaya kudis boleh sembuh dengan cepat.

Bak kata pepatah, “mencegah lebih baik daripada merawat”. Ibu bapa perlu lebih peka tentang cara pencegahan penyakit kulit ini. Antaranya ialah:

 • Sentiasa membasuh tangan dan kaki selepas bermain di luar.
 • Mencuci pakaian atau tuala pesakit dengan air suhu lebih tinggi dan elakkan perkongsian dengan orang lain.
 • Ibu bapa harus memakai sarung tangan semasa menyapu krim antibiotik atas kudis.
 • Pastikan kuku selalu pendek.
 • Larangkan anak anda yang menghidapi penyakit ini bermain dengan kanak-kanak lain.
 • Elakkan mengunjungi tempat yang sesak.

References