Apakah definisi obesiti (Obesity) dan bagaimana mengelaknya?

Anonymous

Salam doktor, saya seorang lelaki berumur 24 tahun. Sejak kecil lagi saya mengalami masalah ini dan saya sudah cuba mendapatkan rawatan dari beberapa tempat tetapi ia tidak berkesan. Sejak zaman kanak - kanak lagi berat badan saya selalu di sebelah tinggi. Di sekolah saya selalu diejek kerana saya memerlukan baju seragam khas dan saiz yang besar. Saya juga tidak dipilih langsung untuk apa - apa sukan kerana rakan sekelas saya mengatakan bahawa saya tidak akan mampu melakukan kegiatan itu dengan baik. Ibu bapa saya juga sudah cuba membantu saya dengan bersenam dengan saya dan mengurangkan makanan saya tetapi ia tidak berkesan.

Saya ingin ketahui apakah itu obesiti? Apakah punca obesiti dan kesannya? Adakah cara untuk mencegahnya?Terima kasih doktor kerana meluangkan masa untuk saya.

Anonymous
Salam doktor, saya seorang lelaki berumur 24 tahun. Sejak kecil lagi saya mengalami masalah ini dan saya sudah cuba m... See More
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA

Terima kasih atas soalan anda. Saya akan menerangkan lebih lanjut tentang masalah obesiti. Obesiti (Obesity) adalah satu masalah kesihatan yang semakin berleluasa bukan sahaja dalam kalangan rakyat Malaysia tetapi di seluruh dunia. Pada masa ini hampir 40 % penduduk Malaysia adalah obes dan 1/3 penduduk dunia termasuk dalam kategori yang sama. Obesiti bukan sahaja memberi impak negatif terhadap rupa dan bentuk badan seseorang, tetapi juga mempunyai banyak impak negatif kepada kesihatan seperti emningkatkan risiko strok dan penyakit jantung. Artikel di bawah akan menerangkan lebih lanjut apakah itu obesiti, punca, kesan dan cara mencegah obesiti.

Terima kasih atas soalan anda. Saya akan menerangkan lebih lanjut tentang masalah obesiti. <strong>Obesiti </strong>(... See More

Apakah itu obesiti?

Obesiti adalah satu keadaan di mana berat badan melebihi tahap normal dan menjejaskan kesihatan seseorang. Jikalau berat badan melebihi 20 % berat badan normal mereka dikatakan “ obese.” Obesiti di kategorikan mengikut BMI ( Body Mass Index ). BMI adalah satu cara untuk mengukur berat badan mengikut ketinggian seseorang. Formula untuk mengira BMI adalah:

Ukuran Body Mass Index (BMI)

  • Formula BMI : berat badan (kg)/(tinggi)2 (m)
  • Berdasarkan formula ini ia dikategorikan dalam beberapa tahap, dan berbeza untuk lelaki dan wanita.
  • Jikalau berat badan melebihi tahap normal, masalah - masalah kesihatan akan bertambah. Risiko untuk mendapatkan masalah - masalah seperti kencing manis ( diabetes ), strok (stroke), dan sakit jantung (heart attack ) akan bertambah.

  BMI Wanita

   1. < 18.4 : kurang berat badan ( underweight )
   2. 18.5 - 24.9 : normal
    1. 25 - 29.9 : lebih berat badan ( overweight )
     1. > 30 : obese

      BMI Lelaki

       1. < 18.4 : kurang berat badan ( underweight )
       2. 18.5 - 22.9 : normal
        1. 23 - 26.9 : lebih berat badan ( overweight )
         1. > 27 : obese

          Apakah punca obesiti?

          Punca obesiti adalah pelbagai. Antaranya punca umumnya adalah :

           • makan makanan yang tidak baik makanan yang tinggi lemak dan kalori
           • mempunyai gaya hidup yang tidak aktif (tidak aktif)
            • tidak cukup tidur, yang boleh menyebabkan perubahan hormon yang membuat anda merasa lebih lapar dan mengidamkan makanan berkalori tinggi tertentu
             • genetik, yang boleh menjejaskan bagaimana tubuh anda memproses makanan menjadi tenaga dan bagaimana lemak disimpan
              • semakin tua, yang boleh membawa kepada jisim otot yang kurang dan kadar metabolisme yang lebih perlahan, menjadikannya lebih mudah untuk meningkatkan berat badan
              • kehamilan (berat yang diperoleh semasa kehamilan boleh menjadi sukar untuk hilang dan akhirnya akan membawa kepada obesiti)

              Masalah perubatan yang menyebabkan obesiti

              Masalah perubatan tertentu juga boleh menyebabkan kenaikan berat badan. Ini termasuk:

               • sindrom ovari polikistik (Polycystic Ovarian Syndrome) : keadaan yang menyebabkan ketidakseimbangan hormon pembiakan wanita
               • Sindrom Prader-Willi: keadaan yang jarang berlaku dimana seseorang dilahirkan dengan kelaparan yang berlebihan
               • Sindrom Cushing (Cushing’s Syndrome) : keadaan yang disebabkan oleh kortisol hormon berlebihan dalam sistem anda
               • hipotiroidisme (Hypothyroidism): keadaan di mana kelenjar tiroid tidak menghasilkan cukup hormon penting tertentu
               • Osteoarthritis dan keadaan lain yang menyebabkan kesakitan yang mungkin menyebabkan kekurangan aktiviti harian.

               Apakah risiko untuk menjadi obese?

               Risiko untuk menjadi obese adalah berdasarkan ciri - ciri tersebut. Obesiti disebabkan oleh lebih dari satu ciri - ciri ini.

                • Genetik. Gen anda boleh menjejaskan jumlah lemak badan yang anda simpan, dan di mana lemak itu diedarkan. Genetik juga boleh memainkan peranan dalam bagaimana kecekapan tubuh anda menukarkan makanan menjadi tenaga dan bagaimana tubuh anda membakar kalori semasa latihan.
                • Gaya hidup keluarga. Obesiti cenderung berlaku dalam keluarga. Jika seseorang atau kedua-dua ibu bapa anda gemuk, risiko anda menjadi gemuk meningkat. Bukan itu sahaja kerana genetik. Ahli keluarga cenderung berkongsi kebiasaan makan dan aktiviti yang serupa.
                • Tidak aktif. Jika anda tidak begitu aktif, anda tidak membakar kalori yang banyak. Dengan gaya hidup yang tidak aktif, anda boleh dengan mudah mengambil lebih banyak kalori setiap hari daripada membakar melalui senaman dan aktiviti harian rutin. Mempunyai masalah perubatan, seperti arthritis, boleh menyebabkan penurunan aktiviti, yang menyumbang kepada peningkatan berat badan.
                • Diet yang tidak sihat. Diet yang tinggi dalam kalori, kekurangan buah-buahan dan sayur-sayuran, penuh dengan makanan segera, dan sarat dengan minuman berkalori tinggi dan bahagian besar menyumbang kepada peningkatan berat badan.
                • Masalah perubatan. Di sesetengah orang, obesiti boleh dikesan untuk tujuan perubatan, seperti sindrom Prader-Willi, sindrom Cushing dan lain-lain keadaan. Masalah perubatan, seperti arthritis, juga boleh menyebabkan penurunan aktiviti, yang boleh menyebabkan kenaikan berat badan.
                • Ubat-ubatan tertentu. Sesetengah ubat-ubatan boleh menyebabkan kenaikan berat badan jika anda tidak mengimbangi melalui diet atau aktiviti. Ubat-ubatan ini termasuk beberapa antidepresan, ubat anti-sawan, ubat diabetes, ubat antipsikotik, steroid dan beta blocker.
                • Isu sosial dan ekonomi. Penyelidikan telah menghubungkan faktor-faktor sosial dan ekonomi ke obesiti. Mengelakkan obesiti adalah sukar jika anda tidak mempunyai kawasan yang selamat untuk bersenam. Begitu juga, anda mungkin tidak pernah diajar cara memasak yang sihat, atau anda mungkin tidak mempunyai wang untuk membeli makanan yang sihat. Di samping itu, orang yang anda habiskan dengan masa boleh mempengaruhi berat badan anda - anda lebih cenderung menjadi obese jika anda mempunyai kawan atau saudara gemuk.
                • Umur. Obesiti boleh berlaku pada usia apa pun, walaupun pada kanak-kanak kecil. Tetapi seperti yang anda umur, perubahan hormon dan gaya hidup kurang aktif meningkatkan risiko obesiti. Di samping itu, jumlah otot dalam badan anda cenderung menurun dengan usia. Jisim otot yang lebih rendah ini membawa kepada penurunan metabolism. Perubahan ini juga mengurangkan keperluan kalori, dan boleh membuatnya lebih berat untuk menjauhkan berat badan berlebihan. Sekiranya anda tidak secara sedar mengawal apa yang anda makan dan menjadi lebih aktif secara fizikal semasa anda berumur, anda mungkin akan mendapat berat badan.
                • Kehamilan. Semasa mengandung, berat badan wanita semestinya meningkat. Sesetengah wanita mendapati berat badan ini sukar untuk hilang selepas bayi dilahirkan. Peningkatan berat badan ini boleh menyumbang kepada pembangunan obesiti pada wanita.

                Apakah kesan obesiti?

                Obesiti adalah satu masalah yang menjejaskan kesihatan seseorang dan menyebabkan banyak masalah kesihatan seperti :

                 1. Masalah lemak berlebihan dalam darah dan kolesterol yang tinggi (High triglycerides and low high-density lipoprotein (HDL) cholesterol)
                 2. Kencing manis (Type 2 diabetes)
                 3. Masalah darah tinggi (High blood pressure)
                 4. Sindrome X (Metabolic syndrome — a combination of high blood sugar, high blood pressure, high triglycerides and low HDL cholesterol)
                 5. Sakit Jantung (Heart disease)
                 6. Strok (Stroke)
                 7. Kanser (Cancer, including cancer of the uterus, cervix, endometrium, ovaries, breast, colon, rectum, esophagus, liver, gallbladder, pancreas, kidney and prostate)
                 8. masalah pernafasan
                 9. Masalah hempedu (Gallbladder disease)
                 10. Kesukaran mengandung (Gynecological problems, such as infertility and irregular periods)
                 11. Masalah lelaki (Erectile dysfunction and sexual health issues)
                 12. Masalah hati (Nonalcoholic fatty liver disease, a condition in which fat builds up in the liver and can cause inflammation or scarring)
                 13. Sakit tulang (Osteoarthritis)

                 Apakah cara pencegahan obesiti?

                 • Bersenam selalu: Anda harus bersenam sekurang - kurangnya 150 - 300 minit setiap minggu untuk mengelak berat badan naik. Senaman anda harus tahap berada di tahap “ moderate ”. Senaman tahap moderate adalah seperti berenang dan berjalan laju
                 • Makan makanan yang berkhasiat: Anda harus makan makanan yang kurang kalori dan ada nutrient yang lebih. Elak makanan berlemak dan kurangkan makanan manis dan alkohol. Makan 3 kali sehari dan elak makan diantara.
                 • Mengetahui dan elak situasi dimana anda akan makan berlebihan: Anda harus mencatat semua kegiatan makanan anda, bila anda makan, apa anda makan, apakah perasaan anda pada masa itu dan berapa anda makan, tahap kelaparan anda. Dengan ini anda akan dapat mengetahui situasi di mana anda makan berlebihan dan dapat mengelaknya.

                 Jikalau anda ada sebarang keraguan lain mengenai obesiti anda boleh berbincang dengan doktor kami di www.doctoroncall.com.my.

                 References