Apakah penyebab dan gejala sakit lutut (Knee Pain)?

Anonymous
Salam doktor, saya seorang wanita berumur 45 tahun, seorang suri rumah tangga selama 20 tahun. Saya ada 3 orang anak berumur dalam lingkungan 20 - 13 tahun. Suami saya bekerja di Brunei, dia hanya balik 3 bulan sekali. Saya seorang menjaga anak - anak saya dan rumah selama 20 tahun ini. Setiap hari saya kena memandu mereka ke sekolah kerana tiada bas sekolah berdekatan rumah kami. Selepas itu saya terpaksa pergi ke pasar pagi dan beli semua barang dan berjalan jauh ke kereta. Balik rumah, masak, membersihkan rumah. Selepas itu waktu tengah hari saya kena pergi ke sekolah anak - anak, bagi mereka makanan dan hantar mereka ke pusat tuisyen, tunggu dalam kesesakan jalan raya setiap hari dan balik rumah pukul 10 lebih. 
Selama 20 tahun saya terpaksa buat semua kerja ini setiap hari tanpa cuti. Saya terpaksa duduk dalam kereta dalam kesesakan jalan raya untuk beberapa jam dan kereta saya juga adalah manual. Selama 1 tahun ini sakit lutut kanan saya bermula dan sejak 6 bulan sakit lutut kiri saya juga sudah bermula. Saya tidak dapat tahan sakit lutut tersebut. Doktor saya bagi saya ubat tahan sakit tetapi ubat itu menyebabkan saya dapat pedih ulu hati. Apakah penyebab sakit sendi saya? Tolong saya memahami sakit sendi ini dan apakah rawatan untuknya? Terima kasih doktor. 

Anonymous
<!--block-->Salam doktor, saya seorang wanita berumur 45 tahun, seorang suri rumah tangga selama 20 tahun. Saya ada... See More
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Salam puan, terima kasih kerana menggunakan perkhidmatan kami. Saya memahami keadaan puan dan akan berusaha sebaik mungkin untuk menjawab segala persoalan puan.. Berdasarkan simptom-simptom dan keterangan yang telah puan berikan saya dapat merumuskan bahawa puan sedang mengalami sakit lutut yang kronik. Kronik di sini lebih bermaksud kepada jangka masa panjang sakit yang telah puan alami dan mengikut keterangan puan ia telah berlanjutan sehingga setahun. Ia berkemungkinan disebabkan oleh aktiviti harian puan dan juga kekurangan rehat dalam masa 20 tahun ini. Terdapat pelbagai rawatan terkini untuk sakit di bahagian sendit. Saya akan menjelaskannya dengan lebih lanjut di bawah
Salam puan, terima kasih kerana menggunakan perkhidmatan kami. Saya memahami keadaan puan dan akan berusaha sebaik mungk... See More

Apakah Sakit Lutut?

 • Sakit lutut adalah masalah biasa yang boleh berasal dari mana-mana struktur tulang yang menjejaskan sendi lutut (femur, tibia, fibula), lutut (patella), atau ligamen dan tulang rawan (meniscus) lutut. nbsp;
 • Sakit lutut boleh bertambah buruk dengan senaman, kerana ia terjejas dengan otot-otot berhampiran lutut dan pergerakan otot itu sendiri, serta boleh disebabkan oleh masalah lain (seperti kecederaan kaki).
 • Sakit lutut boleh menjejaskan orang dari semua peringkat umur, dan ubat-ubatan di rumah boleh membantu melainkan dalam sesetengah kondisi ia menjadi teruk.
 • Sakit lutut adalah masalah biasa dengan banyak sebab, dari kecederaan akut hingga komplikasi keadaan perubatan.
 • Sakit lutut boleh terjadi pada sebahagian tempat di lutut atau di seluruh lutut itu sendiri
 • Sakit lutut sering disertai oleh sekatan fizikal.
 • Pemeriksaan fizikal menyeluruh biasanya akan menentukan diagnosis sakit lutut.
 • Rawatan sakit lutut bergantung kepada sebab ia terjadi.
 • Prognosis sakit lutut biasanya baik walaupun memerlukan pembedahan atau intervensi lain.
Anda boleh ketahui dengan lebih lanjut mengenai sakit lutut dengan konsultasi doktor.

Penyebab Sakit Lutut?

Sakit lutut ini boleh dikategorikan sebagai sakit sendi. Terdapat pelbagai punca sakit sendi dan ia dibahagikan kepada dua iaitu sakit sendi akut dan sakit sendi kronik. Punca sakit sendi akut adalah:

Ligamen Cruciate terkoyak atau terseliuh

 • Kecederaan ligamen anterior cruciate (ACL) adalah kecederaan sukan umum yang biasanya disebabkan oleh berhenti bergerak secara tiba-tiba atau kekejangan lutut. Manakala,ligamen cruciate posterior (PCL) lebih kuat daripada ACL dan kurang terkoyak. Kecederaan PCL mungkin berlaku dengan tamparan yang serius, seperti ketika lutut jatuh menyentuh ‘dashboard’ dalam kemalangan kereta. Kecederaan PCL sering dikaitkan dengan kecederaan ligamen dan tulang lain.

Tendon koyak

 •  Kedua-dua tendon quadriceps dan patellar boleh pecah sebahagian atau sepenuhnya. Tendon quadriceps biasanya terkoyak dalam atlet yang berumur lebih dari 40 tahun (kecederaan ini biasa berlaku kepada bekas Presiden Clinton yang menderita semasa berjoging), dan pecah tendon patellar biasanya berlaku pada orang yang lebih muda yang mempunyai sejarah tendonitis atau suntikan steroid pada lutut.

Kecederaan Meniscal

 • Kecederaan kepada meniskus biasanya kecederaan trauma tetapi juga boleh disebabkan penggunaan meniscal yang terlalu kerap. Selalunya sekeping meniskus akan pecah dan terapung di sendi lutut.

Dislokasi Lutut

 • Dislokasi lutut adalah keadaan kecemasan dalam perubatan ortopedik. Dislokasi lutut selalunya disebabkan oleh tamparan yang sangat kuat ke lutut. Ia berlaku apabila kaki yang berada di bawah lutut saat kecederaan berlaku terpindah ke tepi. Pergerakan ini bukan sahaja meregang atau mengoyakkan ligamen tetapi juga arteri dan saraf.. Kecederaan arteri yang tidak dirawat akan menyebabkan kaki tanpa bekalan darah. Jika peredaran tidak dipulihkan, amputasi mungkin diperlukan.

Dislokasi patella
 • Kecederaan biasa yang disebabkan oleh trauma atau kaki melurus dengan cepat, seperti kecederaan yang berlaku semasa bermain bola tampar atau tenis. Dislokasi patella lebih kerap berlaku pada wanita, orang gemuk, dan mereka yang mempunyai lutut yang berada di lokasi tinggi.

Penyebab Sakit Sendi Kronik

Osteoarthritis lutut
 • Osteoarthritis (OA) disebabkan oleh tulang rawan di lutut yang mereput. Menisci (tulang rawan) akan sepenuhnya terhakis, dan tulang paha akan menggosok tulang tibia, tulang pada tulang dan ini akan menyebabkan sakit sendi yang terlalu sakit ketika berjalan.

Rheumatoid Arthritis Lutut
 • Rheumatoid arthritis (RA) adalah penyakit tisu seluruh badan yang mempengaruhi banyak sendi, terutamanya lutut. Sakit sendi ini selalu terjadi bersama sakit di sendi lain seperti pergelangan tangan.
 • Ini ialah sejenis arthritis yang sangat menyakitkan disebabkan oleh kristal tajam yang membentuk di lutut dan sendi yang lain. Kristal ini boleh mengakibatkan masalah dalam penyerapan atau metabolisme pelbagai bahan semulajadi seperti asid urik (yang menghasilkan gout) dan calcium pyrophosphate (pseudogout).

Bursitis
 • Dalam pergelangan lutut terdapat 13 bursa. Akibat dari trauma, jangkitan, atau deposit kristal, bursa lutut mungkin menjadi bengkak dan ini akan menghasilkan sakit sendi yang kronik jika rawatan tidak diberikan dengan cepat.

Jangkitan (infective arthritis)
 • Banyak organisma boleh menjangkiti lutut. Gonorrhea, penyakit menular seksual yang biasa, boleh menjangkiti lutut, dan juga organisme biasa yang tinggal di kulit.

Osgood- Schlatter Penyakit
 • Penyakit Osgood-Schlatter berlaku pada atlet remaja di mana lanjutan berulang lutut menyebabkan keradangan dan kecederaan tuberosity tibial (tulang belakang tajam di bahagian atas pangkal, tepat di bawah lutut).
Jika anda ingin mengetahui lebih mengenai punca sakit sendi anda boleh bercakap dengan doktor kami

Apakah Gejala Sakit Lutut?

Terdapat banyak gejala sakit lutut seperti :
 • Bengkak dan tidak dapat bergerak
 • Kemerahan dan berasa panas
 • Kelemahan atau tidak stabil
 • Bunyi semasa mengerakkan sendi
 • Ketidakupayaan untuk memanjangkan lutut sepenuhnya
 • Terjengkit disebabkan oleh ketidakselesaan
 • Kesukaran mendaki tangga atau turun tangga kerana kerosakan ligamen
 • mengunci lutut (tidak dapat membengkokkan lutut)
 • Selalu beralih berat ke lutut dan kaki yang bertentangan
Semua gejala ini mungkin akan dialami oleh sesetengah individu. Anda boleh berbincang mengenainya dengan doktor untuk keterangan lebih lanjut.

Apakah Ubatan Dan Rawatan Sakit Lutut?

Ubatan dan rawatan untuk sakit sendi adalah berdasarkan penyebab sakit lutut dan juga jikalau ia akut atau kronik.
Ujian - ujian yang dijalankan untuk diagnosis punca sakit lutut adalah :

Ujian radiologi
 • Sinaran X boleh menunjukkan tulang yang patah dan proses perubahan kereputan lutut.
 • MRI digunakan untuk melihat tisu lembut lutut sama ada koyak dan kecederaan otot.

Ujian darah
 • Sekiranya gout, artritis, atau keadaan perubatan lain disyaki, ujian darah akan di ambil untuk mengukur tahap bahan-bahan ini dalam darah

Pembuangan cecair dari sendi (arthrocentesis)
 • Semasa arthrocentesis, jarum kecil dimasukkan ke dalam sendi dan cairan dari lutu anda ditarik keluar. Ini dilakukan dengan kaedah steril. Cecair tersebut kemudiannya dihantar ke makmal untuk penilaian. Prosedur ini amat berguna jika sendi lutut disebabkan oleh jangkitan atau membezakan penyakit gout dan pelbagai bentuk arthritis. Sekiranya terdapat koleksi darah di dalam sendi kerana kecederaan traumatik, mengeluarkan cecair boleh membantu melegakan kesakitan. 
 • Prosedur ini amat berguna jika sendi lutut yang disebabkan jangkitan atau untuk membezakan gout dan pelbagai bentuk arthritis. Sekiranya terdapat koleksi darah di dalam sendi kerana kecederaan, mengeluarkan cecair boleh membantu melegakan kesakitan.
Ubat yang boleh digunakan untuk mengurangkan sakit sendi adalah seperti ubat tahan sakit. Anda perlu bercakap dengan doktor untuk mengetahui ubatan yang paling sesuai untuk anda.

Rawatan untuk sakit sendi adalah seperti :


Terapi fizikal
 • Kadangkala menguatkan otot di sekeliling lutut akan menjadikannya lebih stabil dan membantu menjamin pergerakan mekanikal yang terbaik. Ini dapat membantu mengelakkan kecederaan

Suntikan:
 • Ubat suntikan langsung ke lutut mungkin membantu menyelesaikan masalah anda dalam keadaan tertentu. Suntikan yang paling biasa adalah kortikosteroid dan pelincir. Suntikan kortikosteroid boleh membantu menyembuhkan radang sendi dan keradangan lain lutut. Namun rawatan ini biasanya perlu disuntik berulang kali dalam masa beberapa bulan.

Pembedahan:

Operasi lutut merangka dari pembedahan lutut arthroscopic hingga penggantian lutut total.
 
 • Pembedahan lutut Arthroscopic adalah prosedur pembedahan yang sangat umum yang membolehkan doktor melihat di dalam lutut anda melalui beberapa lubang kecil dan kamera fiberoptik. Pakar bedah boleh memperbaiki pelbagai kecederaan dan mengeluarkan kepingan kecil tulang atau rawan yang longgar. Ini adalah prosedur pesakit luar.
 • Penggantian lutut separa: Pakar bedah menggantikan bahagian lutut yang rosak dengan bahagian plastik dan logam. Kerana hanya sebahagian daripada sendi lutut yang digantikan, prosess pemulihan prosedur ini adalah lebih pendek jika dibandingkan dengan penggantian lutut total.
 • Penggantian lutut penuh: Dalam prosedur ini, lutut digantikan dengan sendi buatan.
Akupunktur:
 • Akupunktur telah menunjukkan kesan untuk melegakan kesakitan lutut, terutamany pada pesakit yang menghidap osteoarthritis. Suplemen glukosamin dan kondroitin juga telah menunjukkan keputusan yang memuaskan dalam kajian penyelidikan.
Anda boleh berbincang dengan doktor untuk mendapatkan informasi tentang rawatan lain.

Apakah Risiko Sakit Lutut?

Risiko untuk mendapat sakit sendi adalah :

Biomekanik:

Sendi lutut sering digunakan sepanjang hari. Mana-mana perubahan dalam pergerakan sendi (perbezaan kaki-panjang, perubahan gaya berjalan kerana masalah belakang) boleh menyebabkan perubahan halus dan menyebabkan kesakitan dan kecederaan.

Berat berlebihan: 
 • Tekanan pada sendi lutut meningkat dengan berat badan berlebihan. Obesiti juga meningkatkan risiko osteoartritis kerana tulang rawan boleh pecah dengan lebih cepat.
Kurang fleksibiliti otot atau kekuatan:
 • Kekurangan kekuatan dan kelenturan adalah salah satu punca utama kecederaan lutut. Otot yang keras atau lemah menyebabkan kurangnya sokongan untuk lutut anda kerana ia tidak memberikan tekanan yang cukup pada sendi.
Kecederaan sebelumnya:
 • Mempunyai kecederaan lutut sebelumnya menjadikannya lebih cenderung untuk kecederaan lutut yang lain.
Sukan:
 • Sesetengah sukan meletakkan tekanan lebih tinggi pada lutut anda berbanding dengan orang lain. Ski Alpine dengan kasut ski berpotensi untuk jatuh, acaran lompatan dan pivot bola keranjang, atau joging semuanya meningkatkan risiko kecederaan lutut anda.

Bila Anda Harus Jumpa Doktor?

Anda harus berjumpa dengan doktor secepat mungkin jika anda ada gejala - gejala ini :
 • Mana-mana kesakitan yang tidak kurang atau pulih dengan rehat yang secukupnya dalam masa beberapa hari perlu dinilai oleh doktor.
 • Kecacatan yang jelas pada lutut atau sendi anda
 • Tidak boleh menanggung berat badan pada lutut anda
 • Bengkak lutut yang ketara
 • Demam
 • Rasa lutut seperti tiada sokongan
 • Saliran dari lutut
 • Luka besar
 • Luka cecair
Jika anda mengalami gejala seperti ini, anda harus berjumpa dengan doktor secepat mungkin.
Saya berharap penerangan yang telah diberikan boleh menyelesaikan sedikit sebanyak keraguan puan. Jika puan masih mempunyai soalan tentang masalah ini, puan boleh berbincang dengan lebih lanjut dengan doktor kami. Layari laman web www.doctoroncall.com.my 

References