Jangkitan Coronavirus

Bagaimanakah nCoV Didiagnos? Apakah Ujian Saringannya? Layari DoctorOncall.

Baca Soalan

Pengenalan

Kemunculan virus misteri bernama 2019 Novel Coronavirus telah membuatkan penduduk dunia berada dalam keadaan panik. Akibatnya, hospital dan klinik dipenuhi oleh pesakit terutama yang mempunyai gejala pernafasan. Maka semua orang pastinya tertanya-tanya, bagaimana doktor mendiagnosis penyakit ini dan bagaimanakah kita dapat membangunkan ujian dengan cepat?

Diagnosis Klinikal

Walaupun kini setiap penyakit mempunyai ujian yang maju dan khusus, banyak daripada mereka masih boleh didiagnosis dengan gambaran klinikal. Doktor akan menilai pesakit berdasarkan sejarah, gejala klinikal dan tanda-tanda ketika pemeriksaan. Jika pesakit didapati berisiko berdasarkan sejarah dan menunjukkan tanda-tanda yangg disyaki, maka hanya mereka yang akan dihantar untuk siasatan lanjut untuk mengesahkan diagnosis.

Dalam kes Wuhan Virus atau Novel Coronavirus 2019 (2019-nCoV), sejarah atau latar belakang penting termasuk perjalanan ke China, hubungan sakit dan juga pengambilan makanan, terutamanya makanan eksotik seperti haiwan liar atau daging mentah, makanan laut dan ayam. Selain itu, terdapat gejala yang tidak spesifik, seperti demam dan masalah pernafasan perlu untuk dititkberatkan. Walau bagaimanapun, pesakit juga boleh mengalami gejala lain seperti sakit kepala, cirit-birit, dan muntah-muntah. Tanda-tanda klinikal yang biasanya diselidik oleh doktor adalah tanda-tanda fizikal seperti pola pernafasan pesakit, warna bibir dan penampilan lesu. Tanda vital pesakit seperti suhu, tahap oksigen, denyutan nadi, dan kadar pernafasan juga penting. Doktor akan mendengar paru-paru untuk memeriksa apa-apa kemungkinan radang paru-paru.

Diagnosis makmal

Sekiranya terdapat pesakit simptomatik yang disyaki mendapatkan jangkitan ini, beberapa sampel diperlukan untuk dihantar ke makmal. Sampel diperlukan untuk ujian seperti berikut:

Reverse Transcriptase - Ujian Reaksi Chain Polymerase (RT-PCR)

2 sampel diperlukan untuk ujian ini yang mana satu daripadaa saluran pernafasan bahagian bawah rendah dan saluran pernafasan bahagian atas. Sampel pertama boleh didapati jika ketika pesakit batuk dan mengeluarkan kahak. Jika tidak, teknik yang lebih invasif mungkin diperlukan seperti aspirasi atau lavage alveolar. Sampel kedua dari saluran pernafasan atas boleh diperolehi melalui ujian swab. Ini biasanya diperolehi oleh sampel swab dari kawasan nasopharyngeal dan oropharyngeal.

Ujian Serologi

Ujian serologi melalui pensampelan darah akan diperoleh pada hari 5-8 selepas pesakit yang menunjukkan simptom atau apabila keluar dari hospital.

Ujian Rutin Lain

Ujian rutin lain seperti penanda infektif dan inflamasi juga boleh dilakukan seperti kiraan darah penuh, Protein C-Reaktif (CRP) dan Kadar Sedimentasi Erythrocyte (ESR).

Pemeriksaan

Menurut protokol Kementerian Kesihatan, semua pesakit yang melawat mana-mana kemudahan penjagaan kesihatan perlu ditayangkan untuk 2019-nCoV di triage. Pada masa ini, tiada ujian pesat yang tersedia untuk menyaring virus ini. Di kaunter triage, penilaian risiko akan dijalankan. Kriteria untuk pesakit yang disyaki n-Cov 2019 adalah seperti berikut:

Seseorang yang mempunyai demam DAN gejala klinikal yang mencetuskan radang paru-paru ATAU jangkitan pernafasan yang teruk dengan sesak nafas DAN mempunyai sejarah perjalanan ke atau tinggal di Tanah Besar China dalam tempoh 14 hari yang lalu; ATAU kontak rapat dengan kes yang disahkan 2019-nCoV.

Sumber: protokol KKM 2019-nCoV

Pemeriksaan di sempadan perjalanan & lapangan terbang

Seperti yang kita ketahui, jangkitan ini berasal dari China dan tersebar dari manusia kepada manusia ketika mereka mengembara dari China ke negara lain. Oleh itu, pemeriksaan dijalankan di lapangan terbang dan di sempadan untuk mencegah penyebaran lanjut. Krew pengembara dan penerbangan yang tiba dari China disaring untuk demam. Mereka yang tidak mengalami demam akan dihantar ke rumah dengan kad amaran kesihatan manakala orang yang disyaki akan dihantar ke kawasan pemeriksaan kesihatan untuk penilaian selanjutnya.

Written by: SASHINI A/P SEENIVASAGAM

MBBS (Melaka-Manipal)

18 Aug 2018
Perlu Bantuan?